lördag, september 21, 2013

Äntligen en positiv nyhet i tidningen!

Rubrik i dagens FK: Kossor kan träda in i kommunal tjänst.
http://www.dt.se/nyheter/mora/1.6298193-kossor-nya-kommunalare-

Tydligen har kommunerna Älvdalen, Orsa, Mora, Rättvik, Leksand och Gagnef  samt LRF slagit sina kloka huvuden samman och på laglig väg försökt "kringgå" de vansinniga upphandlingsreglerna som ju förbjuder kommuner att gynna "närodlat" till sina skolor och äldreboenden.

Tydligen ska det kunna gå att kommunerna köper upp - i det här fallet - köttdjur och sedan tecknar avtal med arrendatorer av kommunala marker för beten, skötsel, uppstallning samt vidareförädling för att sedan ha mat till skolor och äldreboenden. På köpet får kommunen sina marker brukade och öppna landskap skapas samt nya jobb och skatteintäkter.

Kanske kan de på sikt trygga lokal mjölkförsörjning och tillgång på lokala grönsaker också på samma sätt. Och varför inte försäljning till lokalbefolkningen?

Jag önskar gruppen lycka till.


fredag, september 20, 2013

Medicinburken med Trombyl är "barnsäker" även för vuxna.

Nu är jag arg - rejält arg!! Jag kan inte öppna burken med Trombyl (= 1/3 barnalbyl) som läkaren skrivit ut! Burken har "barnsäkert" lock (i all välmening, förstås) men jag klarar inte av att få av locket!

Burken är försedd med tydliga anvisningar hur locket skall öppnas. Man skall trycka in på två ställen på lockets sida och vrida motsols. T o m jag förstår hur man ska göra men jag orkar inte få upp locket. Jag har lite ont i höger tumme så det går inte med höger hand men det går inte med min vänstra, helt friska hand heller.

Idag är det jag som går ner på apoteket och ber att få hjälp. Jag vill ha tabletterna överförda i en burk som jag kan öppna. Och så vill jag ha etikett påsatt på den burken! Det kan väl inte vara meningen att jag ska behöva skaffa hemhjälp för att dosera medicinen!?

Jag undrar om jag kan få läkaren att skriva ut ett annat märke med bättre förpackning och skriva på receptet att medicinen inte får bytas ut!

Lite senare: Även apotekspersonalen hade svårigheter att öppna förpackningen. Till sist lyckades de och när de sedan hade skruvat av och på locket ett antal gånger så gick det lättare. Så nu kan även jag öppna burken med min högerhand. Men gissa om personalen ska få öppna mina burkar i fortsättningen! 

onsdag, september 18, 2013

Behovet av konsumtion

Jag lyssnade på Anders Borgs budgetförklaring vid flera av nyhetsutsändningarna idag. Jag hörde honom säga att det var nödvändigt att ge ännu ett jobbskatteavdrag för att stimulera konsumtionen. Men vore det inte bättre då att ge de pengarna till de som har minst, dvs de arbetslösa? De har så lite att röra sig med att de garanterat kommer att använda pengarna till konsumtion, bl a mat o kläder. De som redan tjänar ganska mycket kommer troligen att i större omfattning stoppa pengarna i madrassen eller något konto i ett skatteparadis. Och det gynnar inte konsumtionen.

Jag har också tvingats konstatera att det inte någonstans nämns ordet "solidaritet" eller "samarbete". I stället stimuleras bara konkurrens mellan människor. Det känns inte bra. Inte alls bra.

Vart har tiden tagit vägen?

Idag åkte CG och jag en sväng med bilen. Det blev en tur upp till Toppstugan ovanför slalombacken i Rättvik. Vilken hisnande utsikt över Rättviken och samhället Rättvik där jag är uppfödd och gått i skola.

Så annorlunda det ser ut nu mot vad jag minns från tiden då jag åkte slalom här i backen. På den tiden var det träskidor med kabelbindning och hickorykant eller stålkant (jag minns inte vilket som var först). Visst har jag åkt slalom med modernare utrustning på andra orter under åren som gått, men mina roligaste minnen är ändå åkningen med stålkanter. Nu är det rodelbana på sommaren och slalombana på vintern. En liten nostalgistund där uppe på toppen i det vackra höstvädret och med den vidunderliga utsikten.

tisdag, september 17, 2013

Rättviks konsthall - En annan natur.

Just nu visas en vidunderligt vacker fotoutställning på Rättviks Konsthall.  Det är fotografen Helene Schmitz som visar upp de underbaraste naturfoton i jätteformat.

Jag var helt betagen. Gå dit och låt dig förundras över hur vacker naturen är. Tag dig också tid att kika i böckerna som är utlagda. Fotografierna är helt underbara.

Utställningen pågår till 20 oktober.

söndag, september 15, 2013

Moraeus absolut bästa.

Lyssnade och såg på Moraeus TV-program från Orsa. Det vete katten om inte det här programmet var det bästa han gjort. (säger en 70+ tant som njöt av alla artisterna)

tisdag, september 10, 2013

Morgontidningen i den bästa av världar

Har nyss avslutat min ljuvliga morgonstund med kaffe och två obligatoriska knäckebrödmackor med ost. Samt morgontidningen!

De som känner mig vet, att jag politiskt står lite till vänster och åt miljöhållet till. I flera år prenumererade jag på DD men känner mig tvingad att byta till FK på grund av det f ö tunna innehållet i DD. (Tyvärr fick jag tumma lite på min önskan om stora rutor i Sodukon.)

Jag har funderat på det här med tidningsdöden. Vi talar i alla sammanhang om vikten av samarbete över gränserna. Varför gör man inte detsamma inom tidningsvärlden? Där är det tydligen vattentäta skott mellan tidningar med olika politisk inriktning. Är det inte lite omodernt?

I den bästa av världar prenumererar jag på en morgontidning där olika politiska åsikter samsas. Tänk att få slå upp en tidning med gemensamma familjesidor, nyheter, köp/sälj, korsord, kultur och annonser. Och speciella sidor för Dalarna, Falun, Borlänge VästerDalarna, Rättvik/Leksand osv. Så bör det förstås finnas en sida Riksnyheter, gärna första sidan. Som grädde på moset finns det sedan väl markerade sidor för de olika politiska falangerna. Där ska det finnas ledarsida, opinion, politiskt präglade nyheter och annonser. Insändarsidan kan med fördel ligga under det gemensamma. Tänk viken levande debatt det skulle bli! Sporten bör absolut ligga som bilaga, så slipper det bli slagsmål runt frukostbordet.

En ovan förslagen sammanslagning av ortstidningarna skulle spara massor av pengar och jag tror att prenumerationerna skulle öka rejält eftersom tidningen blir fylligare då de gemensamma intresseområdena faktiskt rör sig över alla politiska riktningar. Däremot ser jag det som viktigt att man noga markerar vad som är politiskt färgade inlägg. Människor blir annars misstänksamma och läser med misstro. Med viss tvekan - och en ursäkt till DD - tycker jag att tidningen namn med fördel bör heta Dalarnas Tidning (obs, i singular!).

Det borde inte vara svårt att samsas om tidningssidorna. T o m Almedalsveckan avlöpte ju utan missöden. Ett nytt slags Dalauppror som den här gången slåss för samarbete?

Jag vill ändra mig: Namnet på den nya supertidningen skall naturligtvis vara "Dalatidningen". Det bör göra alla nöjda och glada.

måndag, september 09, 2013

30 minuter ledig tid.

Rubriken - bakvänt skryt. Jag har faktiskt ganska mycket tid över. Men oftast bara "småskvättar" och då blir det inte av att sätta sig vid dator och vara seriöst kreativ. Men nu är det 30 minuter tills "Det okända" startar på 7:an.

Jag är faktiskt väldigt intresserad av det andliga, har provat på det mesta, snuddat vid de flesta religioner, teosofin, hylozoiken m fl och landade slutligen i Martinus kosmologi. Där har jag blivit kvar sedan mer än 20 år. Jag har varit aktiv i Slagruteförbundet, studerat och utövat healing, tarotkort och läser gärna och ofta sådana där mystiska böcker. Och jag gillar "Det okända"! I mina ögon verkar det trovärdigt. De kör inte med konstiga ljud-/ljuseffekter och den research de gör verkar vara ärlig. Jag såg inte höstens 1:a program men nu ska jag bänka mig framför TV:n med en kopp varmt, rött té för att försöka dämpa hostan och min hastigt påkomna förkylning, så kraftig att jag inte kunde gå på höstens första målningsträff. Så jag har förmodligen missat en massa skönt skvaller.

Jag brukar glatt stjäla trevliga bilder från nätet för att piffa upp mina inlägg. Jag inbillar mig att de väcker mer nyfikenhet då och jag därmed får fler läsare. ;)  Men nu är det så att min väninna, fotografen Berit Djuse, har börjat terra mig med min kommande olyckliga karma pga mina stölder. Så nu har jag beslutat mig för att bli laglydig. Får se om jag kan undgå några hemskheter på det sättet. Men jag undrar det, jag. Jag blir ju lydig "under galgen" så att säga. Det är ju inte riktigt ärlig lydnad. ;)
Så nu hoppas jag att mina snälla läsare tipsar mig om sajter där man få ta bilder gratis. Tar tacksamt emot många förslag.

Nu är det bara 3 minuter kvar tills filmen börjar så jag avbryter här. Det är ju en massa reklam i början så jag hinner fixa mitt tè också.