fredag, december 13, 2013

Leksands knäckebröd smakar inte gott längre

I många år har två knäckebrödmackor med ost stadigt varit min frukost tillsammans med en balja kaffe.  Och det skulle självklart vara Leksandsknäcke. Samt morgontidningen. Men nu smakar inte mackorna så gott längre.

Jag har sedan länge vetat att Leksandsbröd köpt upp världsberömda, handgräddade Vikabröd men efter en tid lagt ner det oekonomiska vedeldade brödbaket i Vika och flyttat det till Leksandsfabriken och börjat baka på mer modernt sätt. Leksandsbröd lade ner fabriken i Vika, sade upp personalen, rev alla ugnar och all utrustning skrotades.

En kvinna på orten vill börja grädda bröd på det gamla sättet igen i lite mindre skala och berättar att hon sedan länge förhandlat om att inte alla ugnarna skulle rivas. Leksandsbröds VD förnekar kännedom om detta. F*n tro´t.

Brödjätten Leksandsbröd tvekar alltså inte att slå undan benen på en innovativ kvinna som vill baka bröd i liten skala för den lokala marknaden och samtidigt ge några av de uppsagda bagarna jobb. Allt i den  hyllade konkurrensens namn. Detta handgräddade bröd är en droppe i havet i jämförelse med jätten Leksandsbröds produktion. Det gäller tydligen att döda minsta lilla irriterande mygga.

Var har samverkan och solidaritet tagit vägen?

Inga kommentarer: