lördag, december 17, 2005

Kost och insulinresistens

Om, jag säger om, det är så att de nya LC-gurus (Low Carbohydrate) som har börjat träda fram har rätt, så hör jag troligen till den stora skara människor som är överkänsliga för kolhydrater. Det innebär att kolhydraterna i vegetabilier orsakar kraftiga blodsockerhöjningar som kompenseras med insulinutsöndring för att hålla blodsockret på lämplig nivå. Har man sedan under lång tid levt på mycket kolhydrater, både snabba och långsamma, så blir man "insulinresistent", dvs det krävs mer och mer insulin för att hålla blodsockret i schack.

Insulinet har också den effekten att det lägger locket på fettförbränningen samt tydligen också (om jag har fattat rapporterna rätt) direkt "pular" in fettet i fettcellerna. Och så blir man överviktig.

Är man överviktig så får man rådet att gå ner i vikt, äta mycket grönsaker och frukt, undvika fett samt se till att kaloriintaget är begränsat. Med följden att de flesta överviktiga svälter sig, går med ständig hunger samt sug efter sött. Som i sin tur gör att man faller för kaffebröd, godis mm som sedan höjer blodsockret, mer insulin utsöndras, insulinresistensen ökar och så är den nedåtgående spiralen i gång för fullt.

På sista tiden har röster höjts för att boven i dramat är de "snabba" kolhydraterna och den sk GI-metoden har sett dagens ljus. GI=glykemiskt index innebär att man delar in kolhydrater i "snabba" och "långsamma" kolhydrater. De snabba kolhydraterna höjer blodsockret snabbt och orsakar en riktig insulindusch medan de långsamma höjer blodsockret måttligt och mindre mängd insulin behövs. GI-metoden företräds av bl a Fredrik Paulun, som figurerar flitigt i pressen. Dessa gurus förordar mycket frukt och grönsaker, då främst de "långsamma", sparsamt med fett och då skall omättade fetter i första hand användas och så ska kosten kompletteras med magert kött samt fisk, gärna fet fisk. GI-metoden är förmodligen bra för friska människor.

På senare tid har röster höjts för att denna kost inte är bra för bl a diabetiker. Diabetiker tål helt enkelt inte kolhydrater. De ska i stället äta animalier och "mata" sin förbränning med fett istället. Den s k "Karlshamnsrapporten" visar att detta är verksamt mot diabetes. (Så fort jag lärt mig hur man gör ska jag skapa länkar vid intressanta ord, t ex den här rapporten).

Nyligen vände Sten Sture Skaldeman de cementerade kostråden på huvudet med en skräll genom den provocerande boken "Ät dig ner i vikt". Han menar att vår kost ska bestå av 75%fett, gärna mättat, 25% protein och 5% kolhydrater! I alla fall för oss som har stenåldersmage eller störd kolhydratkänslighet. Då får vi stopp på vårt hoppande blodsocker, vår skenande insulinproduktion och går dessutom ner i vikt.

På internet finns nu mycket om detta och många intressanta länkar (F-n att jag inte vet hur man gör för att skapa länkar. Jag ska väcka syskontrusten. De är alla fena på det där med data. De kan allt om hur snörena går där inne i burken. För mig är det bara trassel). Jag återkommer med länkar så småningom.

Det skrivs alltså en hel del om den nya kosten på nätet och några böcker har kommit ut, bl a boken "Fettskrämd" av Lars-Erik Litsfeldt. Vi står nog bara i början på en våldsam diskussion inom etablissemanget om hur vår kost ska vara sammansatt. Mäktiga intressen är satt i gungning.

Nog för den här gången. Kommentera gärna och bli inte skrämd av att du ombeds att fylla i en förvirrande samling bokstäver. Det är bara för att inte automatiskt producerade spam ska kunna smyga sig in (om nu bara mina inställningar har fungerat).

4 kommentarer:

Gunilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gunilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gunilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gunilla sa...

ok, syrran. Här kommer ett "länk-recept".
Som du vet ska alla tags ha en hake först och sist så att datorn fattar när det är "punkt"?
Men skriver jag ut tagsen så du ser, så skapar jag en länk och då blir du inte klokare.
Därför gör jag ett mellanslag mellan främre hakarna och själva länken.
Kom bara ihåg att man annars skriver "allt i ett svep".

länk:
< a href=http://www.skaldeman.se> Skaldemans hemsida< /A>
Mellan a och href SKA det vara ett mellanslag!
Blitt lite klokare?