tisdag, november 22, 2011

Datorkrångel

I många år har jag använt en gammal dator, min ångmaskin. Den är seg och långsam, som en gammal ardennerhäst ungefär. Min IT-kunnige bror samt mina barn o barnbarn frågar varje gång varför jag inte i stället använder min snabba, kraftfulla laptop som jag i vanliga fall använder när jag är ute i stugan.

Nu har jag handlöst kastat mig ut i det okända. Bror min satte i gång och kopplade ihop datorerna för att kopiera över allt. Jag begrep nada. Olika operativsystem till råga på allt. Från XP till Win7. Det betyder ny layout. Och finns det något som är förvirrande, så är det att man inte känner igen sig när man ska försöka hitta allt på skrivbordet. Till råga på allt så lämnade bror mig  för att luncha med sin fru när ca 1 timme återstod på överföringen och jag lämnades ensam med muskedundren. Nu bar det sig inte bättre än att det dök upp några frågor med alternativa val. Jag funderade ett tag, blundade och tryckte på den knapp som var störst.

För att göra en lång historia kort så tror jag att jag lyckades trycka på en knapp som visserligen överför alla filer men samtidigt raderar de gamla originalen. Jag törs inte kolla. Så nu skriver jag detta med bultande hjärta och hoppas på det bästa när jag stänger ner lite senare i kväll.

Men först ska jag ha syjunta med grannfrun.

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag hoppas att allt vart bra med datorn och att du inte tryckte på en knapp som raderade gamla original.

Brittis sa...

Vet fortfarande inte vad som egentligen hänt. Jag har nu kopplat bort ångmaskinen och provar bara med min laptop som nu är uppkopplad mot min stora skrivbordsskärm. (min laptop har bara 13´- skärm). Så nu har jag bara tillgång till Open Office också och alla dokument från ångmaskinen ligger i Word och Excel. Just nu håller jag på att lära mig hur man enklast läser/konverterar Word i Open Office. Verkar lite krångligt men det går nog.
Senare ska skrivare och scanner kopplas om. Så just nu är jag lite handikappad. Och jag kan ju inte låta bror min (som nyss återvänt från de döda) lägga all tid på mig och mina bekymmer. Han har en stor familj som behöver hans fulla uppmärksamhet.

Bror sa...

Jag gjorde en kopiering från ångmaskinen (som har den rätta datat) till din Laptop. Så alltså, så länge du tryckt på JA så har allt förts över.

Anna61 sa...

Fantastiskt - du är cool som vågar chansa!

Brittis sa...

Anna: Vem vågar chansa? Jag eller din morbror?

Brittis sa...

Anna: Oooups! Jag svarade till fel Anna Ursäkta.

Brittis sa...

2 december:
Så här långt efter så verkar det som om överföringen gick bra och nu står ångmaskinen där i all sin glans under skrivbordet och slumrar över sina hemligheter. Bra att ha - ifall ...