torsdag, maj 08, 2014

Uranbrytning i Rättvik?

I FaluKuriren kan man idag läsa att bolaget European Mineral Exploration AB har fått undersökningstillstånd för brytning av uran och andra metaller av Bergsstaten, ett beslutsorgan inom statliga förvaltningsmyndigheten SGU (Sveriges geologiska undersökning). Tillstånd till undersökning har getts till stora markområden i Rättvik, vilket hela kommunledningen i Rättvikär motståndare till. Kommunen får tydligen inte ha några åsikter innan undersökningstillstånd ges!

"Vi som kommun har inte rätt att uttrycka oss i frågor om undersökningstillstånd" säger Annette Riesbeck, kommunstyrelsens ordförande.

Nu har kommunstyrelsens allmänna utskott beslutat att överklaga Bergsstatens medgivande till European Mineral Exploration AB vars styrelse består av 2 personer med säte i Nederländerna och Storbritannien/Irland. Bolaget bildades 2013 och aktiverades i febr. 2014. 0 anställda.

Är det verkligen möjligt att kommunerna har så lite att säga till om att de inte ens får ha synpunkter på tillståndsgivning av så omfattande, milöfarlig verksamhet som uranbrytning? Som dessutom skall ledas av ett alldeles nystartat bolag utan resurser?2 kommentarer:

Tord Viktorsson sa...

Undersökningstillstånd är det nog så att Bergsstaten är suverän. För prospektering och ev. brytning så är nog vetot för kommunerna borttaget, däremot ska naturligtvis kommunerna yttra sig. Vi har haft samma visa här i Västgötabergen. Det har inte blivit så mycket av det. Vi har ju haft uranbrytning i Ranstad utanför Stenstorp, anläggningen är nu sprängd i bitar! Det är ur skiffer man utvinner uranet, men det är i den varianten inte radioaktivt. Det anrikades på annan ort.

Brittis sa...

Tord, tror du verkligen att kommunen inte kan lägga in veto mot brytning? Veto mot undersökning kan jag förstå att de inte kan lägga. Men till syvene och sist måste väl kommunen kunna hindra fullskalig brytning?

Sedan menar jag att det är vansinnigt att låta det gå så långt som till färdigt tillstånd för undersökning innan kommunen ens kan komma med åsikter. Det låter som stort slöseri med tid och energi.