torsdag, november 07, 2013

Konsten att koka ärtsoppa

I tisdags klagade jag på att jag var understimulerad och beslöt därmed att göra något åt saken.

Jag hade ett 1-kilos paket med gula ärtor som stått länge i skåpet och stirrat uppfordrande på mig. Så jag beslöt mig för att koka ärtsoppa. Dags alltså för blötläggning av 0,5 kg ärtor över natten enligt receptet i FaluKuriren. CG tyckte att vi kunde väl blötlägga allt på en gång när vi ändå var i blötläggartagen. Sagt och gjort. 1 kg ärtor lades i en stor kastrull väl täckt med vatten.

Igår skulle ärtorna kokas. Enligt receptet skulle tillsättas 2 lagerblad, 2 gula lökar, 3 morötter, och 175g rotselleri samt 1/2 kruka mejram. Och salt, förstås. Kokas ca 1 timme samt köras med mixerstav. CG tyckte att det skulle vara rimmat bogfläsk med (för det brukade mamma alltid ha). Ja, varför inte? Jag kunde ju skippa mixningen. Nu skulle grönsakerna i - dubbla mängden. Jag började bli betänksam för kastrullen började bli misstänkt full.

Allt efter som koket pågick fick jag börja använda ytterligare en kastrull för att inte allt skulle koka över Och jag började inse att det skulle bli svårt att få plats i frysen, så som det var tänkt.

I går kväll åt vi ärtsoppa med senap och ostsmörgås. (ärter bör kombineras med någon form av mjölkprodukter för att proteinerna skall vara fullständiga). Det var jättegott.

Men nu står två fulla kastruller ute på uteplatsen (tur att det är kallt) i väntan på att jag möblerar om i frysen och med våld bökar in förpackningar med ärtsoppa.

Om det inte går så får jag bjuda mina syskon med familjer på ärtsoppsmiddag. Det låter ju riktigt lockande, faktiskt.

PS: Vi blir 8 vid bordet. Så nu har jag handlat mer senap, bröd, mjölk o ost. Dessutom tog jag en sväng till TaTillVara och skarvade i med fler djupa tallrikar. De vi har räcker nämligen inte till. Det blir en blandning men det får gästerna tåla. DS

3 kommentarer:

Gunilla sa...

ärtsoppa och punch! Festmåltid med anor Tror nog det blir välkommet.

Brittis sa...

Christer föreslog punch men jag lade in veto. :)
Det blir kaffe o pepparkaka till vuxna och saft, pepparkakor o godis till barnen.

Inger Nordin sa...

Tror att det blivit nyttigare med punch än med mjölk! Men gott var det. Tack så mycket!