söndag, november 10, 2013

Nanotekniken - världens frälsning eller dess undergång?

Min käre bror sände mig den här länken från YouTube om nanoteknikens välsignelser:

https://www.youtube.com/watch?v=mEH6tDLKcVU&feature=youtube_gdata_player

Filmen visar på vilka fantastiska egenskaper nanotekniken har och vilka otroliga förbättringar vår vardag kan få.

Otroligt energibesparande, nästan outslitliga material i kläder, verktyg, flygplan osv. Plaster med sådana egenskaper att vi knappt kan föreställa oss det.

Det pågår försök med att låta nanopartiklar vara bärare för mediciner som skall transporteras till olika organ för att där ge lokal effekt eftersom nanopartiklar lätt penetrerar huden och vandrar in i vår kropp. Redan nu tillverkas hudkrämer mm som innehåller nanopartiklar för att göra hudkrämen smidig och behaglig. Men vad händer om krämen tränger längre in i kroppen? Vet vi det? Någon berättade för mig att det tydligen finns nanopartiklar i tvättmedel. Undrar om det stämmer? I så fall - vilken verkan har det på miljön?

I filmen visas på kläder, skor, verktyg och byggmaterial som behandlas med nanopartiklar. Smuts, lera, vatten mm bara rinner av. Underbart! Men vad händer i miljön?

Vad händer när dessa nanopartiklar tas upp av alger, mikroorganismer och därefter till högre djurarter? Vet vi det?

Vad händer t ex när nanopartiklar fäster sig till jordpartiklar och får denna fantastiska vattenavvisande egenskap? Blir våra jordar till öknar?

Jag är inte emot den hägrande tekniken - tvärtom! Men den får inte komma i händerna på allehanda vinstjagande företag förrän effekterna på vår jord och därmed på allt levande är grundligt undersökt. Om det inte redan är försent!


Inga kommentarer: