tisdag, november 19, 2013

Människan uppstod när det kliade på ryggen.

Jag är helt övertygad om att människans intelligens startade med att det kliade på ryggen!

En liten del av ryggen når vi inte med våra händer och naglar. När det kliar där uppstår vårt behov av hjälpmedel. Under vårt apstadium skapades vårt sociala liv genom vårt behov av att bli kliade på ryggen. Men så småningom ökade vårt behov av att bli kliade och det blev en indikation på status - ju mer vi blev kliade desto högre status.

Därmed skapades klyftor i apsamhället, ensamhet uppstod som i sin tur skapade ett behov av maskiner som kunde ersätta den sociala klådan. Därur uppstod vår enorma utvidgning av intelligensen! Och därmed uppstod den moderna människan.

En lång kratta uppfanns som tillfredsställde vårt behov att bli kliade på ryggen. Men sidoeffekter skapades också. Bostäder, kläder, bilen, datorer osv.

Tänk att en sådan liten detalj som en onåbar fläck på ryggen kan skapa en sådan utveckling! Gud visste nog vad han gjorde när han skapade den lilla fläcken på ryggen.

Eller hur!?

(Egentligen skulle jag vilja ha med en liten bild av en sån där ryggkratta som man köper på Rättviks marknad för 50:-. Men jag har ingen själv (har fortfarande ett socialt liv tillgängligt) och jag har dyrt och heligt lovat en väninna att aldrig mera stjäla bilder från nätet så det blir därmed ingen bild den här gången.  :))

fredag, november 15, 2013

Smart att skaffa smartphone?

Håhåjaja.

Under stort stånk och stön har jag nu fått igång min nya telefon. Jag kan ringa, läsa av och svara på Facebook och fram till i går fick jag även liv i mailen. Men så lyckades jag trycka på någon knapp så nu blir det svart när jag försöker få fram den. Tur att den är kvar på laptopen i alla fall.

Appar installeras utan att jag är intresserad, reklam sköljer över mig som jag inte får tyst på och kontaktnätet är hopblandat med CG:s kontakter (han provade ju telefonen först och då lades hans kontakter in). Och han har inget system i hur de visas så de måste jag ta bort dom eller ha ett styvt jobb att redigera.

Till råga på allt fick jag en faktura från Tele2 där jag måste betala för 3 månader uppsägning. Jag trodde det bara fördes över eftersom Tele2 o Comviq hörde ihop (trodde jag). En mycket vänlig person på Tele2 redde ut det hela (ingen ko på isen där). När jag ringde upp Tele2 uppstod problemet med "tryck si och tryck så". Men hur får man upp knappsatsen när telefonkontakten lyste på displayen? Dessutom håller man ju telefonen mot örat! Och jag har ingen sladd med mikrofon och öronproppar! Det slutade med att jag använde vår fasta telefon i stället! Men han på Tele2 tröstade mig med att det snart blir bättre och jag kommer att älska min nya telefon.

Månn tro det.

torsdag, november 14, 2013

Ska jag eller ska jag inte?

Jag har flera gånger utdelat lovord för vår fina tvättstuga i kvarteret Hvilan i Rättvik. Den fungerar så bra att jag inte känner behov av att köpa egen tvättmaskin.

Men säg den glädje som varar för evigt. Kom nyss underfund om att jag snabbt måste iväg och köpa nya trosor för det är tomt i garderoben, upptäckte jag. Och tvättstugan är upptagen till kl 16.

Kan jag vänta ut att den blir ledig eller måste jag ut i höstrusket? Jag har bokat kvällstiden medan jag funderar. En kopp kaffe, kanske?

söndag, november 10, 2013

Nanotekniken - världens frälsning eller dess undergång?

Min käre bror sände mig den här länken från YouTube om nanoteknikens välsignelser:

https://www.youtube.com/watch?v=mEH6tDLKcVU&feature=youtube_gdata_player

Filmen visar på vilka fantastiska egenskaper nanotekniken har och vilka otroliga förbättringar vår vardag kan få.

Otroligt energibesparande, nästan outslitliga material i kläder, verktyg, flygplan osv. Plaster med sådana egenskaper att vi knappt kan föreställa oss det.

Det pågår försök med att låta nanopartiklar vara bärare för mediciner som skall transporteras till olika organ för att där ge lokal effekt eftersom nanopartiklar lätt penetrerar huden och vandrar in i vår kropp. Redan nu tillverkas hudkrämer mm som innehåller nanopartiklar för att göra hudkrämen smidig och behaglig. Men vad händer om krämen tränger längre in i kroppen? Vet vi det? Någon berättade för mig att det tydligen finns nanopartiklar i tvättmedel. Undrar om det stämmer? I så fall - vilken verkan har det på miljön?

I filmen visas på kläder, skor, verktyg och byggmaterial som behandlas med nanopartiklar. Smuts, lera, vatten mm bara rinner av. Underbart! Men vad händer i miljön?

Vad händer när dessa nanopartiklar tas upp av alger, mikroorganismer och därefter till högre djurarter? Vet vi det?

Vad händer t ex när nanopartiklar fäster sig till jordpartiklar och får denna fantastiska vattenavvisande egenskap? Blir våra jordar till öknar?

Jag är inte emot den hägrande tekniken - tvärtom! Men den får inte komma i händerna på allehanda vinstjagande företag förrän effekterna på vår jord och därmed på allt levande är grundligt undersökt. Om det inte redan är försent!






torsdag, november 07, 2013

Konsten att koka ärtsoppa

I tisdags klagade jag på att jag var understimulerad och beslöt därmed att göra något åt saken.

Jag hade ett 1-kilos paket med gula ärtor som stått länge i skåpet och stirrat uppfordrande på mig. Så jag beslöt mig för att koka ärtsoppa. Dags alltså för blötläggning av 0,5 kg ärtor över natten enligt receptet i FaluKuriren. CG tyckte att vi kunde väl blötlägga allt på en gång när vi ändå var i blötläggartagen. Sagt och gjort. 1 kg ärtor lades i en stor kastrull väl täckt med vatten.

Igår skulle ärtorna kokas. Enligt receptet skulle tillsättas 2 lagerblad, 2 gula lökar, 3 morötter, och 175g rotselleri samt 1/2 kruka mejram. Och salt, förstås. Kokas ca 1 timme samt köras med mixerstav. CG tyckte att det skulle vara rimmat bogfläsk med (för det brukade mamma alltid ha). Ja, varför inte? Jag kunde ju skippa mixningen. Nu skulle grönsakerna i - dubbla mängden. Jag började bli betänksam för kastrullen började bli misstänkt full.

Allt efter som koket pågick fick jag börja använda ytterligare en kastrull för att inte allt skulle koka över Och jag började inse att det skulle bli svårt att få plats i frysen, så som det var tänkt.

I går kväll åt vi ärtsoppa med senap och ostsmörgås. (ärter bör kombineras med någon form av mjölkprodukter för att proteinerna skall vara fullständiga). Det var jättegott.

Men nu står två fulla kastruller ute på uteplatsen (tur att det är kallt) i väntan på att jag möblerar om i frysen och med våld bökar in förpackningar med ärtsoppa.

Om det inte går så får jag bjuda mina syskon med familjer på ärtsoppsmiddag. Det låter ju riktigt lockande, faktiskt.

PS: Vi blir 8 vid bordet. Så nu har jag handlat mer senap, bröd, mjölk o ost. Dessutom tog jag en sväng till TaTillVara och skarvade i med fler djupa tallrikar. De vi har räcker nämligen inte till. Det blir en blandning men det får gästerna tåla. DS

tisdag, november 05, 2013

Lite understimulerad idag.

Lite grått ute idag och jag känner mig lite nere. Jag har konstaterat att jag är understimulerad. Så nu gäller det att "hitt på nå´t". Men vad?

Målningen ligger och väntar men jag behöver lite fler uppgifter innan jag kan fortsätta. Så det måste bli nå´t annat. Hämta hem gröna tomater från stugan där de hänger mörkt o svalt och sylta dom? Kanske det. Eller ta en promenad med stavarna och min nya smartphone där jag har "appat" in MapMyWalk och bege mig till Johansons Järn (eller vad de heter nu för tiden) och där köpa 6 st S-krokar så jag kan hänga upp solstolarna? Nu ligger de nere i förrådet och barrikaderar allt annat. Eller att övertyga CG om att en promenad ner till Kulturhuset och läsa dagstidningarna och sedan ta en fika på Södergården är det bästa alternativet?

Det sistnämnda låter väl inte så dumt? Nu får jag starta operation övertalning!