tisdag, september 21, 2010

Privatiseringar - är det bra, det?

Apropås det populära ordet "privatiseringar" läste jag att ordet "privat" kommer ur det latinska ordet "privare" som betyder "beröva" och "frånta".

Jag kan inte låta bli att reflektera över vad som kommer att hända med våra gemensamma tillgångar som under många år samlats ihop av alla Sveriges invånare, ofta med blod, svett och tårar, i den våg privatiseringar som sveper fram över landet.

Maud Olofsson proklamerade under valkampanjen, livligt påhejad av övriga Alliansen, att staten ska privatisera så många objekt som möjligt eftersom staten inte är någon idealisk ägare. Men med tanke på uppgifterna om friskolornas vinstplaceringar i skatteparadis, bankernas och finansinstitutens ohämmade vinster, Telias omänskliga handlande mot invånare på landsbygden mm mm, så undrar jag om det är en god idé att så villigt och okritiskt frånhända oss Sveriges gemensamma tillgångar, vår infrastruktur.

Är vi svenskar tillräckligt solidariska och känner vi tillräckligt samhällsansvar för att vissa så utan kontroll ska få förtroendet att ta över och driva våra gemensamt skapade tillgångar? Är det inte så att girigheten och egoismen fortfarande har ett järngrepp om oss?

1 kommentar:

Gunilla sa...

då kan man ju undra vad som är STATEN?
Enligt mig är det medborgarna som är staten.. och helt plötsligt säljer våra valda ombud undan VÅRA ägodelar för att nån privat ska få dra nytta av vad andra byggt upp.. Snacka om STÖLD!!?

privat rimmar på pirat?! Inte är det nån större skillnad inte...
Infrastrukturen betalar jag gärna med skattemedel!! Hellre det än göda nån tysk eller kapitalstark medborgare via höjda avgifter.