måndag, augusti 10, 2009

Kommunernas upphandling.

Varför i all världen får inte en kommun i sin upphandling gynna en lokal producent även om den skulle vara något dyrare??? Det skulle inte minst gynna miljön. Invånarna kan ju säga sitt genom att rösta bort den sittande ledningen i nästa val. Invånarna i en kommun vill kanske gynna en lokal fabrik/bonde/tillverkare/hantverkare för att behålla arbetstillfällen/skatteunderlag/skola mm.

Varför ska allt centraliseras till stora tillverkningscentra? Jag är så luttrad att jag börjar tro att våra centrala myndigheter vill att landsbygden ska avfolkas. Då fordras mindre vägunderhåll, sjukvård och skolor. Televerket applåderar också för då kan de lägga ner sina dyrbara trådnät och skogsbolagen kan göra stora kalhyggen utan att någon ortsbo protesterar.

Varifrån kommer direktiven om kommunernas upphandlingsrutiner? Vem/vilka har klubbat igenom ett sådant beslut?

Beslutet kan ju inte leda till annat än att den som har ekonomiska muskler i början och kan bjuda under konkurrenterna får anbuden. Då går jobben till den orten, skatteintäkterna, arbetstillfällena och därmed utökad sjukvård, skola, vägnät mm byggs ut och orten expanderar. Den orten blir vinnare.

Förlorarna är de små kommunerna som inte kan hävda sig. Där minskar konkurrensen, arbetstillfällena försvinner, skatteunderlaget krymper och därmed försvinner på sikt skolan, vårdcentralen, kommunikationerna och orten blir ett minne blott. Eller hålls under armarna med samhällsstöd.

Är det sund ekonomi?

2 kommentarer:

Elvira sa...

Bra BM! Du är på "hugget" ser jag.
Behöver Du kanske lugna ner Dig i bubbelpolen?

Brittis sa...

Det var där jag fick energin.