fredag, december 07, 2007

LCHF i Läkartidningen!

Läs artikeln i Läkartidningen!!

Nu får alla LCHF:are vatten på sin kvarn! Artikeln är lång och kanske lite svår att läsa och förstå men skrolla i så fall ner till diagrammen längst ner. De säger mer.

Bl a kan följande slutsats dras: Transfetter är jättefarligt för hjärtat men av övriga fetter sjunker dödligheten i takt med ökat fettintag! Störst är skillnaden med omättade fetter (omega-3?) men även mättade fetter ger minskad risk för dödlighet i hjärt- kärlsjukdomar med ökad konsumtion. I sanning ett överraskande erkännande.

Så jag fortsätter med den kost jag ätit sedan ett par år tillbaka: Förbud för alla former av margariner. Smör och kallpressad rapsolja i stället. Fet fisk flera gånger/vecka, ibland varje dag. Mycket måttlig med stärkelseprodukter.

Men knäckebrödmackan med ost varje morgon kan jag bara inte vara utan! C sover ofta länge på morgnarna och då smyger jag mig upp (ofta redan vid 6-tiden), kokar mitt kaffe, brer min macka och kryper upp i min fåtölj med en bra bok. Se´n njuter jag i ett par timmar på det sättet innan det är dags att bli aktiv. Det har sina fördelar att vara pensionär.

För er som inte är uppdaterade: LCHF=LågKolhydratHögFett.
Läs dr Annika Dahlqvists blogg. Hon är läkare och har under några år bedrivit en intensiv kampanj för att vi ska öka fettkonsumtionen och minska kolhydraterna i kosten. I alla fall om vi har anlag för höga blodfetter och dibetes typ2, dvs har anlag för metabola syndromet. Annika Dahlqvist har anmälts till socialstyrelsen och var tvungen att sluta sitt jobb som läkare då vårdcentralen i Njurunda inte vågade ha henne kvar pga hennes kampanj för de upp och nervända dietrekommendationerna. Nu får hon kanske upprättelse.

PS: Artikeln i Läkartidningen är kommenterad av dr Björn Hammarskjöld, "Moradoktorn", som tvärsäkert diagnostiserade min mycket svåra hjärtsvikt som mjölkallergi! Som tur är tog hjärtkliniken i Falun tag i mig och upptäckte felet, som förresten uppstått pga infektioner - troligen mycoplasma. DS

2 kommentarer:

CresceNet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Brittis sa...

Jag kan nämna att anledningen till att ovanstående kommentar tagits bort är att det var en spam-kommentar. En massa upprepningar av blahablaha på olika språk och med en massa länkar som i alla fall inte jag vågar prova.