tisdag, juli 05, 2011

Historien om en lie

Just nu sitter jag på altanen i stugan och tittar ut över sjön. Solen lyser men har ännu inte nått fram hit där jag sitter. Jag har datorn i knäet på en liten kudde så jag får bekväm lutning (jodå, jag har en kylplatta mellan så den får ventilation). Trådlösa modemet fungerar excellent (än så länge).

Jag är svettig och varm för jag har ägnat morgonen åt att slå yttre delar av tomten med lie. Det behövdes verkligen för på sina ställen var gräset meterhögt. Jag har saknat en lämplig lie för jag är kort och inte så stark. De liar som finns att köpa är av metall och är för långa och för tunga. Jag ska ha en kort lie med ett orv (skaft) av trä, helst av ask, för det är lätt. Men det har visat sig att det är lättare sagt än gjort. Sådana liar tillverkas inte längre och enda sättet att få tag i en är på loppis eller auktioner. Eller via förfrågningar på gamla gårdar där det ev. kan finnas någon bortglömd lie med träskaft på en loge.

Ni som till äventyrs har gamla träliar - var rädd om dom. Och var också rädd om gamla lieblad, de nytillverkade är inte alls lika lätta att vässa med bryne. Och var rädd om gamla handtag (knaggar) om ni har. Dom går lätt sönder och finns inte heller att köpa. Jag har erfarenhet av det. Men mer om den historien någon annan gång - kanske.

Den lie jag nu har är lånad av min syster o svåger och jag är mäkta stolt över den del av tomten jag redan slagit. Nu har jag vilat en stund, druckit 3 glas kylskåpskallt vatten och känner mig redo för nya tag med lien.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hejsan!

Hörde att du var ute efter lieorv, tyvärr kan jag inte hjälpa dig då de liar jag har är endera såna vi använder ibland, eller också jättegamla med affektionsvärde. Några av dem kommer från min mormors barndomshem på Sollerön och en del från min morfars barndomshem i Tyngsjö.

Jag är jätterädd om dem för jag har förstått att gamla liar är värdefulla och att de nya inte är lika bra.

Hoppas det löser sig för dig och att du hittar någon till slut.

Önskar dig en trevlig sommar i underbara Dalarna! =)

Kraaam,
Maria/Javabönan

Brittis sa...

Tusen tack för att du tog dig tid att svara. Jag förstår att du är rädd om dina lieorv. Det skall jag också vara när jag får tag på någon/några. Jag söker vidare.

Här i Dalarna är det vackert. Har nyss kommit hem från ett besök på Folkmusikens Hus i Rättvik. Här pågår en utställning om Kurbitsmålaren Slotts-Barbro som fått sina kurbitsar förevigade på Roche´s collektion av kläder på catwalken i Frankrike. Häftigt!