onsdag, februari 29, 2012

De styrande gräver sin egen grav

Vi har väl alla förfärats över grekernas våldsamma demonstrationer över de nedskärningar som ålagts befolkningen. En del av oss har reagerat på att de demonstrerar över något som tycks vara deras eget fel och en del över de hårda sanktionerna som drabbat folket.

Men det är väl klart att de styrande har smort folket långt utöver vad landets ekonomi tillåter för att få makten och folket har tacksamt tagit emot och anpassat sig till nivåerna. Och nu kommer räkningen i form av hårda åtstramningar.

Det som kraftigt stör mig är direktiven om kraftiga sänkningar av lägstalönerna och sänkta pensioner men inte ett ord om att även de med höga löner måste bidra till återupprättandet av landets ekonomi genom sänkta lönekrav och en sundare skattemoral. Varför ska bara småfolket bidra? Jag förstår faktiskt att grekerna reagerar. Om inte annat så sticker det i ögonen på folk eftersom folket anar att det är de styrande som skapat möjligheterna för klyftorna och det utbredda skattefusket.

Att inte EU agerar? De, om några, som ställer kraven på besparingar för att lån ska utbetalas borde förstå att de binder ris åt sin egen rygg när de inte ställer krav om åtstramningar och skattekontroller av alla, även de högt betalda.

Men det är väl ett mönster som går igen. Häromdagen såg jag i en kvällstidning en flera sidor lång lista på lönehöjningar under sista året för de högst betalda i vårt lands kommuner. Det var hisnande siffror - över 500% i en del fall. Tro mig - de styrande gräver sin egen grav.

Inga kommentarer: