torsdag, mars 08, 2012

Skogsavverkning i stugan


Igår vaknade jag av att telefonen skrällde. Snabba ryck! De skulle komma från det stora bolaget och röja skogen på allmänningen nere vid sjön. Ca 50 meter ner till sjön. Den där röjningen har jag längtat länge efter. Det kommer att släppas in mycket sol på tomten.

Så vi slängde i oss frukost och körde de 2,5 milen till sommarstugan. Vi hann precis ut så vi kunde prata med basen för avverkningen. Vi hade redan tidigare markerat vilka träd vi ville ha så det var inga problem att samsas om avverkningen.

I stugan var det kallt. Underhållsvärmen om 5-6 grader kändes inte särskilt skönt. Och fikat var det inte mycket bevänt med. Några gamla torra kex och kaffe utan mjölk. Bläää! Men det var en upplevelse att på nära håll se en man sköta avverkningsmaskinen. Jag tror den kallas skotare. Fällde, sågade i längder, kvistade, staplade virket och stackade även allt ris. Allt med samma maskin och i en följd. Han klarade av hela strandremsan för ca 10 sommarstugor på en dag!! Jag tänker på min pappa som under de stränga vintrarna under krigsåren med bara en fogsvans låg ute i kojor och sågade timmer. Jag undrar hur många träd han hann fälla, kvista och kapa under en vecka.

Det ska bli intressant att se när de kommer och hämtar. Det måste ju göras medan det är tjäle i jorden. Annars blir det väldiga markskador. Det blir väl mitt jobb senare att finstäda. Men jag gillar att gå i timmar och släpa ris. Det är så rofyllt. Och nu är det så öppet så nu kan vi elda utan att det finns risk att skogen tar eld.

PS: Jag ser nu på bilden att slogboden alldeles försvunnit bakom maskinen. Så stor är maskinen!

3 kommentarer:

Gunilla sa...

oj vad tomt*S* Nu blåser kanske myggen bort också?

Förresten tror jag det kallas "skördare".. fast det kan vara smeknamn på grejen. Föraren jobbar som med ett dataspel med joysticks mm.. eller? Du var väl in och kollade i förarhytten?

Kiara Och Kovu sa...

Han tog väl inte mitt kramträd?????

Brittis sa...

Gunilla: Jag ska fråga om namnet.
Kicki: Jag var extra tydlig. Jag gick t o m fram och kramade trädet och sade att f-n tar honom om han fäller det.