måndag, juni 09, 2008

Taxiproblemet i Rättvik och Leksand

Vilken såpa upphandlingen - eller rättare sagt - brist på upphandling av taxiverksamheten i Siljansregionen är! Massor av argument har radats upp varför upphandling inte ska ske med den delen av infrastrukturen i vårt land, det ena tokigare än det andra.

För min del är det mycket enkelt. Transportsystemet ingår i infrastrukturen. Flyg för långa avstånd, tåg och buss för långa, medellånga och korta transporter och taxi för korta och udda resor. Dessutom finns sjukresor för en kundkrets med särskilda behov.
Alla dessa transportslag är nödvändiga för att ge människorna möjlighet att fritt röra sig i omvärlden. Och varje transportslag anpassat för behovet. Infrastrukturen bör administreras av det offentliga men kan mycket väl skötas av privata företag.

Nu till frågan. Varför har det blivit så inflammerat att taxiresor ingår i infrastrukturen? I vårt glesbefolkade land kan vi inte ha så täta bussturer. Då är väl taxi ett utmärkt alternativ, eller hur? Och kunden betalar - om inte allt - så i alla fall en stor del av kostnaden.
Varför kan inte t ex Siljanstaxi få köra privatpersoner när de i alla fall står vid järnvägsstationen i Rättvik och väntar? Det fungerade ju bra förut. Det är ju rena hånet mot resande som kommer med tåget, ser bilar med ordet "Taxi" på men nekas skjuts! Vilken soppa!

Inga kommentarer: