onsdag, december 24, 2008

En annorlunda jul
Jaha, nu sitter jag här hemma alldeles ensam. Alldeles tyst är det. Ingen mat, inga klappar, julglöggen kan jag glömma. På sin höjd kan jag dricka en kopp kaffe eller ett glas julmust eftersom jag måste vara beredd att med kort varsel köra bil.


Barnen och barnbarnen roar sig i sommarstugan i Leksand med alla julklapparna, all julmaten, glöggen, alla ljusen, granen och varandra. Granen, som dom i brist på en julgransfot hängt upp i ett snöre i taket. Mitt i rummet! Kreativt, verkligen. I telefon har jag fått veta att dom har väldigt roligt.
Min käre C har jag fått skjutsa in på akuten och där skall han ligga till i morgon, juldagen. Han skall röntgas, CT-skalle, heter det visst. En massa blodprover har tagits och naturligtvis EKG. Det är synd om honom. Han såg så eländig ut när jag lämnade honom i det kala övernattningsrummet på akuten.
Det började i morse när han skulle stiga upp. Då ramlade han baklänges ner i sängen igen. Han fick ta igen sig en stund och sedan kom vi på att det kanske var idé att ta blodtryck. 117 / 62. Han måste ha haft betydligt lägre när han just vaknade och steg upp. Så vi tog det inte så allvarligt. Såg det som ett blodtrycksfall med tillhörande yrsel.
Han steg så småningom upp men kände sig seg och jag noterade att han talade långsamt och otydligt och till och från lite virrigt, faktiskt. Men han gör så ibland när han mår dåligt så jag reagerade inte annat än att jag höll ögonen på honom.
Sedan var det dags att åka ut till stugan där vi skulle fira jul med barn o barnbarn. C körde men jag såg med förskräckelse att han körde bara i 20km/tim och mycket försiktigt och sedan bad han mig ta över. Att han ber mig köra lite då och då när han känner att koncentrationen inte är på topp, är jag van vid. Men plötsligt säger han: "Konstigt att alla bilar har dubbla hjulpar!". Då blev jag rädd på allvar. Han såg dubbelt! Alla bilar vi mötte såg han i dubbel upplaga! Jag körde till stugan där vi lassade av alla julklappar och all julmaten men var helt inställd på att det här var läge för akuten. Jag ringde sjukvårdsupplysningen och de rådde oss att åka till Mora. Men eftersom C alltid har haft kontakt med Falun så åkte vi dit.
Nu ligger han där på ett övernattningsrum på akuten i Falun. Han ska röntgas i morgon och förhoppningsvis får han reda på vad det är för fel. Läkaren sade att symtomen är lite diffusa och jag såg att reflexerna inte var som de skulle i benen och ena armen. För ett par dagar sedan sade han att benen inte lyder honom riktigt när han ska tex resa sig. Han har också haft lite lätt huvudvärk då och då under sista veckan. Kan det vara en stroke?
Så nu får jag försöka roa mig själv i väntan på att få besked och förhoppningsvis få hem honom snart. Det blir nog tidig sänggång för mig. God Jul2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla vi tänker på c och hoppas allt ska gå bra du BM får komma hit om du känner dig ensam
Kram Marita

Brittis sa...

Gulle dig, Marita. Men jah väntar hit hela gänget från stugan tidigt under förmiddagen.