tisdag, december 16, 2008

Otydligt tal i radion

Reportern Elisabet Höglund skriver i gårdagens Expressen om oskicket att många anställda radiopratare talar otydligt i radion. Hon menar att värst är de som läspar och inte kan uttala rullande tungspets-r. Jag vill lägga till listan de som talar med nasalt ljud samt de som sväljer de sista stavelserna. Det sistnämnda är mycket vanligt.

Man borde faktiskt kunna kräva av anställda på SR (och även SVT) samt frilansande reportrar att de har ett tydligt uttal. Det borde naturligtvis ingå i anställningskraven. Skicka medarbetarna till talpedagoger och om de inte kan tillgodogöra sig den utbildningen bör de uppmanas söka annat, mer passande yrke.

För mig, som har en lättare hörselskada och därmed svårt att höra konsonanter, är det otroligt viktigt att orden uttalas tydligt i radion. Jag gillar P1 men har tyvärr tvingats konstatera att allt fler av radiopratarna talar otydligt. Speciellt ungdomar talar hackigt, slarvigt och alltför fort. Naturligtvis kan man inte begära av intervjuobjekt att de ska ha ett bra uttal men det bör man kunna kräva av de anställda radiopratarna.

Inga kommentarer: