fredag, februari 25, 2011

Är friskolor verkligen bäst?

Jag kan inte förstå varför skolminister Björklund m fl så ihärdigt kör med mantrat att friskolor är bra därför att det ökar kvalitén genom konkurrens skolorna emellan. Men statistiken talar sitt tydliga språk - friskolorna ger inte ökad kvalité!

Under flera årtionden tidigare när skolorna drevs i statlig regi ansågs svenska skolor ha bland den högsta kvalitén i världen. Jämförelser i matematik m fl ämnen visade på detta men nu sjunker kvalitén i rasande fart. Det borde väl vara tvärtom! Nu när allt fler friskolor får starta! Men på DN:s nätupplaga läser jag idag att Björklund talar om att reglerna måste skärpas. En vändning under galgen?

Enligt min åsikt är det helt nödvändigt med en starkt utökad kontrollapparat när vi låter allt fler verksamheter och branscher få privat ägande eller styrning. Om möjlighet ges, lagligt eller olagligt, ser man till att man själv och ens närmaste i främsta rummet får tillgång till så mycket som möjligt av "goderna". Människan idag är girig och ser inte till landets eller mänsklighetens bästa. Vi har inte kommit längre i vår utveckling ännu. Vi behöver bara titta på de hutlösa bonusar och löner som frikostigt delas ut sinsemellan till dom som har makten att bestämma över pengarna.

Jag anser, att om vi ska ha privata alternativ för sådana verksamheter som får del av våra skattepengar så måste det till en mycket stark kontrollverksamhet. Vill vi verkligen ha detta?

3 kommentarer:

Kiara Och Kovu sa...

Ja den friskolan som Alex går på, har jag då bara gott o säga om. Underbar kontakt med föräldrar och dom skickar mail om minsta lilla frånvaro. Även om frånvaron "bara" gäller inte följt med på lektion eller inte haft böcker med :) Dom mailar när elever gjort nått bra :) Dom ska starta en föräldragrupp så att vi föräldrar, till dom barn som umgås, får bra kontakt. Inga läxor. En lektion kan beröra upp till 5 olika ämnen :) Nä fy vilken bra skola Alex hamnat på. Har än så länge bara possitivt att säga om Immanuelskolan i Borlänge

Brittis sa...

Kicki. Så underbart att du/ni känner så. Var rädd om den skolan och fortsatt uppmuntra det arbete som den skolan har påbörjat.

Tyvärr är det alltför många skolor som inte fungerar så.

Kiara Och Kovu sa...

Jo jag vet :)