I dagens nummer av FaluKuriren står det att landstinget säger upp avtalet med rehabverksamheten inom Koppjärk, ett personalkooperativ med sjukgymnaster och terapeuter. Anledning anges vara att det nu är för dyrt. 1,5 till 1,8 miljoner kronor skall kunna sparas om Rättviks vårdcentral startar rehabverksamheten i egen regi. Ovanstående får mig att tänka på "sanningen" som oavlåtligt trummas in i oss medborgare: Det är mer kostnadseffektivt när verksamheter drivs i privat regi. Hur kan det nu plötsligt bli billigare att driva verksamheten i egen regi? Kommer vi att få sämre vård och tillgänglighet?
Vad är det som gör att privat verksamhet blir dyrare trots alla högljudda röster om motsatsen?
Hur var det nu t ex med elmarknaden? Den skulle visst också bli billigare för alla när privata aktörer tog över. I går visades på TV att en grupp företagare tänker starta egen elförsörjning då elen blivit alltför dyr sedan avregeleringen.
Kan det möjligen vara så att Sverige är för litet och har för få medborgare för att det ska kunna etableras en sund konkurrens? Kan det möjligen vara så att privata alternativ vad gäller samhällsnyttiga, infrastrukturmässiga verksamheter lätt leder till att en alltför stor del av pengarna går i vissas fickor?
Kommentar: Inget ont om Koppjärks rehabavdelning, vi har själva fått mycket fin service därifrån när vi nu behöver hjälpmedel såsom rollator och läsbord. Och Koppjärks gym, där jag själv går för att befrämja min egen hälsa, berörs inte av landstingets beslut, såvitt jag förstår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar