lördag, januari 28, 2012

Resenärer på bussen och godset på järnvägen.

Jag läste i FaluKuriren idag att det har beslutats att toppmoderna bussar ska ersätta trafiken på Västerdalsbanan som ju lagts ner. Massor av tågfrälsta resenärer sörjer detta. Av förståeliga skäl.

Men nu är det ju så att trafiken med resenärer på järnväg är otroligt skiftande. Dels stor resandebeläggning under vissa tider (storhelger och morgon/eftermiddag) och dels det absoluta kravet att tiderna hålls. Samtidigt skriker företagen efter mer tid och plats för sin godstrafik. Järnvägsnätet är föråldrat, för många enkelspår och personalen orkar tydligen inte hålla spår och växlar rensopade i vintertider med kraftiga förseningar som följd. Och tågen, numera tillverkade på sydligare breddgrader, klarar inte vårt bistra vinterklimat, har jag förstått. Det kommer att kosta många miljarder att bygga ut och modernisera järnvägsnätet så att det tillfredsställer både resandebehov och godstransportbehov.

Det kanske inte är helt fel att flytta över resandeströmmen till landsvägarna och låta godstrafiken få fritt fram på järnvägarna. Bussar är mer flexibla, stannar smidigare på fler hållplatser och är numera väldigt bränslesnåla. Godstrafiken får lättare på järnvägsnätet att skapa ett jämnt flöde av produkter till industrier, lager och butiker. Samtidigt avlastas vägnätet de stora långtradarna som med sin tyngd förstör vägarna och spyr ut en stor mängd avgaser.

Tillverka bränslesnåla bussar med god komfort och komfortabla toaletter så tror jag nog att resenärer inte har något emot att byta färdsätt. Kanske det t o m går att få bort en stor andel enskild biltrafik. Möjligen kan det vara lämpligt att behålla persontrafiken på järnväg på de riktigt långa sträckorna (Stockholm-Malmö-Göteborg, Stockholm- kustvägen till norrland).

torsdag, januari 26, 2012

Ooups!! Löfvens mamma klarade inte trycket.

Läser just i Aftonbladet att det är Stefan Löfvens 82-åriga mamma som läckt hemligheten att sonen skall bli den nye S-ledaren. Men att det skulle vara en hemlighet tills på fredag. "Men det går ju inte att hålla något sådant hemligt" säger hon. Vilken otroligt ful journalistik av AB!! Och, får man väl säga, ganska osmart av Löfven att i förväg berätta om beslutet för mamman. Han borde ha förstått att det finns snokande reportrar i varje buske, angelägen att göra scoopet med stort S. Vi får väl hoppas att det inte blir något drev om Löfven liknande det som Juholt fått uppleva. Att han får möjlighet att tala om S-politiken i st f att ägna sina krafter åt att försvara sin rygg. Jag önskar verkligen honom lycka till.

Jag hyllar själv de socialdemokratiska idéerna och hoppas att partiet nu kan komma ut med sitt budskap. Jag tror på en välfärd för alla - även de som är arbetslösa, sjuka och på annat sätt hamnat mellan stolarna. Alla ska solidariskt efter förmåga bidra till vår infrastruktur, såsom skola vård, omsorg, vägnät, el, tele, mm. Verksamheterna skall vara underordnade statlig/kommunal regi och kontroll men får gärna drivas av privata företag men med det kravet att vinsten inte får vara huvudanledningen. All vinst efter skatt skall gå tillbaka i verksamheten och inte hamna i fickorna på ett fåtal eller i utländska skatteparadis. Det är ju trots allt medborgarnas skatter som finansierar verksamheten.

Nu har jag klargjort socialdemokratins huvudsakliga framtidsinriktning. Varsågod, Stefan Löfven, du får gärna kopiera hela stycket ovan.

Men du ger f**n i kärnkraften! Det är en återvändsgränd. Använd de miljarder det skulle kosta att bygga ut kärnkraften till att i stället forska i sol, vind, vatten. Där ligger framtiden.

söndag, januari 22, 2012

Håkan Juholt ska absolut inte räknas ut.

Jag har med stort intresse tagit del av såpan som pågått kring Håkan Juholt.
Han kom som en joker och tog partiledarposten framför näsan på Österberg, Östros m fl. Som dessutom fick se sig petade från de viktiga posterna kring partiledaren!  Det var nog en taktisk miss av Juholt att skicka ut dom i kylan på det där sättet. Där skaffade han sig mäktiga fiender som dessutom visste vilka knappar de skulle trycka på bland journalisterna. Och Alliansen kunde belåtet luta sig bakåt i maktens fåtöljer och låta drevet sköta jobbet.

Juholt är en skicklig talare och jag har efter långt funderande kommit tills slutsatsen att de tal han hållit är äkta vara. Visst blev jag tveksam när hans "affärer" dök upp men jag tror ändå att han hyllar de ideal han  framförde. Men hans retorik i talarstolen var för yvig och han kom med uppgifter som inte var exakta, livsfarligt för en människa vars tal granskas med tusen olika ögon och avsikter.

Juholt har nu sparkats snett bakåt men sitter kvar i Riksdagen och kan därmed komma upp i talarstolen (om jag uppfattat det rätt). Vi ska absolut inte räkna ut Håkan Juholt. Han kommer nog att dyka upp igen så småningom. Förhoppningsvis lite klokare och efter att ha gnuggats av skickliga lärare i hur han ska handskas med sin retorik. Han har ju också visat en osedvanlig förmåga att tåla motgångar.

Men nu börjar en ny såpa. Vem/vilka ska ha makten fram till nästa kongress? Den blir säkert inte mindre spännande. Jag kommer i alla fall att sitta på 1:a parkett.

torsdag, januari 19, 2012

Jag är inte alls sjuk, eller så ...

... bara så himla slö. Jag tror att det är vädret. Ingen sol, bara lite snö och kring 0-an.
Jag längtar efter sol, gnistrande vit snö och en temperatur kring -5 grader.

Och så ska jag nog gå och köpa mig nya varma vinterskor typ snowboots (som det hette på 70-talet, vet inte vad de kallas nu för tiden). Jag fryser om fötterna i mina kraftiga kängor! Sedan jag blev tvungen att lägga in specialdesignade sulor i kängorna så får jag inte på mig tjocka strumpor och det är nog felet. Borde kanske släppa lite på snörningen som jag inte gjort mig omaket att ändra sedan jag lade i sulorna. Så jag får väl skylla mig själv - antagligen. Går tydligen hellre och köper mig nya skor än jag tar mig mödan att lossa på snörningen! Hur djupt får man sjunka, egentligen? Där ser ni hur mycket vädret betyder! Inte sant?

Och bilen är på service, får inte tillbaka den förrän tidigast i morgon, någon gång. Oljebyte, en ny lampa och så är det nå´t som skramlar någonstans i bilen. Kanske bromsbyte också. Nedrans!

Och så vet jag inte vilka färger jag ska ha på min pågående manDALA-målning. Jag målar på en så´n där ostbricka i teak med olika ostar på, som funnits att köpa i butikerna under de sista månaderna. Det är helt annorlunda att måla på mörkbrun teak än på vit målarduk, kan jag meddela!

Om en stund ska jag bänka mig vid TV:n och titta på Antikrundan och vältra mig i självömkan över alla gamla grejer jag kastat vid mina sällsynta utbrott av städmani och som i Antikrundan visar sig vara värt många tusenlappar.

tisdag, januari 10, 2012

Läs inlägget i bloggen Ett hjärta RÖTT om sänkt arbetstid.

Läs Ilsemaries inlägg i hennes blogg Ett hjärta RÖTT. Visst kan vi sänka arbetstiden. Intressant läsning

lördag, januari 07, 2012

Idag åkte jag ut för att kolla elektroniken. CG ville inte följa med så jag satte mig beslutsamt i bilen och anträdde färden med en förhoppning om att jag skulle klara uppgiften att felsöka.

I stugan var det +4,3 grader och elektroniken hade inte slagit till. Det oroade mig. Men jag placerade termometern nere vid golvet nära känselkroppen för temperaturen. Fortfarande +4,3 grader. Försiktigt, försiktigt vred jag på den trasiga resten av temperaturvredet på väggen. Och se!!! Bara 1 mm och elektroniken slog till och alla lampor på de oljefyllda elementen slog igång. I alla rum! Jag var överlycklig. Jag vet att sönderfrusna vattenledningar inte är roligt att mötas av när man kommer till stugan. (jag ska skriva ett alldeles särskilt inlägg om vad dottern Kicki råkade ut för när hon skulle dit med sin 8 mån gamla dotter Cazzandra för att förbereda julfirande där).

Nåväl - jag beslöt att testa när elektroniken slog av igen - alltså när grundinställningen tycker att det börjar bli för varmt i stugan. Så jag satte igång att elda och tillsammans med de hårt arbetande elementen så dröjde det inte länge förrän elektroniken slog ifrån - vid +5,3 grader. Perfekt! Så fick det bli. Nu kommer det att hålla den temperaturen tills vi ringer ut och slår på. Då stiger temperaturen till +17grader och det är lätt att på kort tid få upp värmen med spisen till en behaglig innetemperatur.

Jag har två fantastiska novemberkaktusar som hänger i amplar i storstugan. De formligen dignar av knoppar som är på väg att slå ut. Jag funderar på att ta hem dom så jag får njuta av den vackra blomningen men jag är rädd för att temperaturskillnaden blir för stor. Borde kanske ta hem i alla fall en av kaktusarna. Vi får se. Annars får jag väl åka ut och sätta mig påpälsad med en kopp varmt kaffe och njuta ett par timmar av fägringen. För ett par år sedan tog jag en bild av ena kaktusen där den hängde i full blom men det är betydligt fler knoppar på den nu. (ska se om jag hittar bilden). Efter 7 sorger och 8 bedrövelser hittade jag bilden i mitt stökiga bildarkiv.Men som sagt, det är dubbelt så många knoppar nu.

fredag, januari 06, 2012

När elektroniken krånglar

Vi har trassel med elektroniken i vår stuga. Vi har sedan många år installerat en fiffig mackapär som är jättebra att styra temperaturen med i stugan via telefon. Den ska hålla en grundtemp på +4 grader men via telefon kan man sedan ringa och slå på värmen och då går den upp till +17 grader. Bra att göra några timmar innan man ska dit. Man kan också ringa och slå av om man ändrar sig och stannar hemma i TV-fåtöljen i stället. En gång när vi var på semester i Thailand och läste på nätet att det skulle bli mycket kallt så ringde vi helt enkelt och slog på värmen och stängde sedan av när i hörde att den stränga kylan släppt.

Men nu har något hänt med vredet på termostaten. Den verkar som om den på något sätt gått av. Plasten har väl blivit spröd med åren. Vi har försökt få tag i en ny men inte lyckats hitta en liknande.  Egentligen ska man inte röra den där ratten men en del har ju svårt att hålla fingrarna i styr. Jag med.

Idag åkte jag ut till stugan för att kolla läget. Tidigare brukade grundvärmen ligga runt 5-8 grader men nu var temperaturen bara +4,5 grader. Och det ska ju bli kallare i natt. Så det blir nog en ny tur ut till stugan i morgon. Tur att det inte är så långt. Dessutom har CG lovat att bjuda mig på våfflor med vispgrädde och hjortronsylt på Klockargården i Tällberg. Bara det är väl värt den extra turen. Det ska ju också bli fint väder lovar meteorologerna.

onsdag, januari 04, 2012

Rättviks kommun förlorade upphandlingen - igen.

Det var så länge sedan jag skrev att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Men jag tar det som gjorde mig upprörd i morse (hmm, vaknade först kl 11) när jag läste morgontidningen. Där stod det i FK att Rättviks kommun än en gång förlorat upphandlingen av viss mat till kommunens skolor och åldringsvård. Och landstingsrådet Ann-Catrin Lofvars (MP) anser att "Matjättar gynnas av EU:s lag" 

Det påminde mig om mina gamla käpphästar beträffande kraven på upphandlingar.

1. Sätt ett pris på CO2-utsläpp!! Hela Europa säger sig vilja vara miljömedvetna. Varför tas då inte CO2-utsläpp med som en kostnad? Det alstras bra mycket mer CO2 att köra t ex smör från Sydeuropa än från ett mejeri i Mellansverige. Det borde definitivt tas med i kalkylerna när man räknar på kostnaden. Är inte Sverige intresserad av att få ner CO2-utsläppen?

2. Värna om en levande landsbygd! Europas invånare anser ju numera att Sverige är deras stora semesterparadis med ren luft och natur, knätofs och service även på landsbygden. Varför då slå undan benen på små lokala företag som i mindre skala producerar mat och andra hushållsprodukter? Som reglerna nu är skrivna så gynnas de stora supereffektiva producenterna. Det måste kunna räknas med de skatteeffekter som drabbar en kommun när de måste ta sina varor från en storproducent i annan kommun eller utomlands och  sedan tvingas se ortens egna producenter lägga ner sin verksamhet. Man kan ju undra om Sverige verkligen vill ha en levande landsbygd.

Snälla Ann-Carin Lofvars och andra likasinnade: Slåss för en förnuftigare och miljövänligare upphandlingslag!

söndag, januari 01, 2012

Jul utomlands

Det är faktiskt mer än 14 dagar sedan jag skrev senast. Men det har hänt en hel del, må jag säga. Vi hade beställt en solsemester till sydligare breddgrader, noga räknat Hurghada i Egypten. Vi beslöt fira jul där. Barn o barnbarn har ju sitt och vi orkar inte längre med alltför många timmar i stimmiga sällskap. Vi tyckte att det var en bra idé och barnen skulle inte heller behöva ha dåligt samvete för att de inte "tar hand om oss".

För oss blev resan till Egypten succé direkt. Och att resa med rollator är absolut ingen nackdel. Vi fick VIP-status redan på flygplatsen. Slussades genom passkontroll och bagagehantering i ett nafs. Vi var faktiskt först ute vid bussen som skulle ta oss till hotellet. Vi hade beställt "all inclusive" och med vår begränsade rörlighet så var det absolut ett perfekt alternativ. Servicen var perfekt, alla var otroligt vänliga och oron i Kairo påverkade inte turistorten det minsta. Personalen hade arrangerat en verkligt fin julmiddag med otroligt fantasifulla och vackra smårätter.

T o m när vi behövde få tag i en läkare för att CG fick en rejäl allergisk reaktion pga solskyddsmedlet så fungerade allt bra, mycket bra dessutom. Vi skjutsades i ambulans 5 mil till ett större sjukhus, läkarundersöktes, medicin och tillbakafärd i samma ambulans. Allt på mindre än 3 timmar. Får se om det går lika bra när jag kommer till försäkringsbolaget med mina kvitton.

När vi skulle hem till Sverige uppträdde det välkända fenomenet, kallat Viskningsleken. På Hurghada flygplats var det kaos. Hela det elektroniska systemet med avgångar osv hade fallerat och allt ropades ut av personal manuellt. I sorlet som var kunde de inte göra sig hörda och planen blev kraftigt försenade. Dessutom strejkade personalen i flygledartornet. Vi meddelade på flygplatsen att vi hade rollator och behövde den ända fram till flygplandörren. Men där gick något snett och CG kördes med rollator, fru och allt med en skylift till flygplanet och lastades in köksvägen. Väl i Sverige väntade rullstol och ledsagare som sade sig fått besked att bärhjälp även behövdes, helt fel naturligtvis.

Men nu är vi väl hemma igen i snöstorm, mörker o kyla. Men vi anpassar oss snabbt och är helt ense om att vi haft en välbehövlig och trevlig semester som varit full av trevliga erfarenheter.