torsdag, november 29, 2007

En snörik dag

Mycket snö idag.
Passade på att skotta en stor del av gården i morse när det var kallt och snön var lätt. Nu har det redan blivit mildare och snön har blivit tung. Vi var 3 gamlingar med varierande ålderskrämpor som hjälptes åt i morse. Och det var tur att vi gjorde det, för han som skall komma med en maskin och ploga gården har ännu inte visat sig. Och vi fick bra motion.

Ulla har krångel med hanteringen av bilder och jag har försökt hjälpa henne. En blind som leder en blind, kan man säga. Men en blind höna kan även hitta ett korn ibland och man får väl konstatera att jag har lärt mig något, jag också. Ulla sitter just nu hemma, parkerad vid sin dator och försöker katalogisera 208 bilder som hon har i kameran.

Det ser ut att bli en skön kväll för mig i TV-s blåa ljus.

tisdag, november 27, 2007

Kallt idag

En liten stund över.
Om en timme kommer stickjuntan. I rasande fart gör vi slut på Majvors stickgarner. Jag har stickat så mycket och så fort, att i natt var jag tvungen att gå upp och smörja in höger tumme, vänster armbåge och överarm med en kräm innehållande hydrokortison för att det värkte så. Krämen är visserligen avsedd för värken i mitt knä (efter lillebrors 40-årsfest för sin fru i Utanåkers bystuga). Men jag kan garantera att det inte var Gärdeby gånglåt som var orsaken till att mitt knä rasade ihop. Det var min svåger som fick mig på fall i en våldsam bugg. Röntgen säger lindrig artros, men jag vet bättre, jag.

Vi hörs.

Fel tid och fel dag.

Lillebror skulle idag prova akupunktur för första gången. Nyfiken och förväntansfull lämnade han av lilltösen hos oss för att han skulle i lugn och ro skulle få njuta av en timmes bekantskap med en massa nålar instuckna i kroppen ;=).

Kom snabbt tillbaka. Fel tid och dessutom fel dag! Han hade fått sin tid från frugan, som någon vecka tidigare provat samma behandling. Månne Lena stuckit lite fel den gången?

måndag, november 26, 2007

Google har fått fnatt!

Nu har Google fått fnatt! Ur min räknare här på bloggen kan man få fram viss statistik. OBS, absolut inte VEM som varit in på min sida. Men man kan - som i det här fallet - se att någon googlat på ett visst sökord.


I det här fallet har någon sökt på "healingkurs rättvik". Kolla får ni se vad som händer! 88 inlägg som jag gjort är uppradade på Google! Det är 9 sidor!

Nu har jag inte tid att skriva mer. Ska vara på min oljemålningskurs om 45 minuter. Den sista för den här terminen. Har fortfarande inte blivit klar med min kurbits målning. Får inte riktig stil på blommorna. För mycket Leksandsstuk.

söndag, november 25, 2007

Nu är det slut.

Nu är jag tillbaka i verkligheten igen. Jag lade ifrån mig Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" med en känsla av sorg. Jag har upplevt Milleniumtriologin som en fantastisk serie. Samhällskritisk och en fin tolkning av en udda personlighet. Och nu är det slut. Författaren är död och enligt pressen pågår nu en arvstvist. I författarens dator finns, enligt utsago, utkastet till flera böcker. Hoppas verkligen att de löser tvisten och de påbörjade manuskripten kan slutföras. Hans sambo har tydligen varit djupt involverad i skrivandet av de första böckerna så det är väl ingen omöjlighet.

Idag blev det ett besök på Claes Ohlson. Köpte en liten rullvagn som går att köra in under köksbordet (mellan bordsbenen och elementet) där jag ska förvara alla småprylar som annars samlas ovanpå köksbordet och hotar svämma över så att vi inte har någonstans att sitta och äta. Ofta blir det inte sorterat förrän stapeln med anteckningsböcker, reklam, tidningar, pennor och andra småprylar välter. Det fanns bara en rullvagn kvar, så den lade jag rabarber på. Men C ska också få en. Den får också plats mellan bordsbenen och elementet fast inskjuten från "hans" sida. De får hem nya om ett par veckor. Det ser ju så trevligt ut när köksbordet är rent.

Passade på att svänga förbi sommarstugan och hänga upp julstjärnan och tända den elektriska julstaken i fönstret. Det var kallt och ruggit där, för vi har bara underhållsvärme på. När vi kom dit hörde vi redan på parkeringen hur brandvarnaren tjöt. Undrar hur länge den stått och ylat. Det är nog kylan som startat den.

En sväng inom lillbrorsan för en kopp kaffe gjorde vi också.

I kväll kl 20 i TV2 ska vi se på Sture Johansson. Han som är medium för den urgamle anden Ambres. En hel timmes utsändning på bästa TV-tid! Jag anar att ett paradigmskifte är på gång. Det ska bli spännande.

lördag, november 24, 2007

Snart kontaktbar igen.

Tidsfristen sprack. Med råge!

Tusen saker kom i vägen för min avsikt att få läsa "Luftslottet som sprängdes" i fred. C hade massor som han ville ha min assistans med. Jag skulle handla, fika, umgås mm. Idag var det katastrofmöte med bostadsrättsföreningen - ventilationsproblem. C ville absolut att jag också skulle följa med ut för han ville köpa en ny jacka. Någon ny jacka blev det inte, men lite annat smått o gott och en julklapp. En sväng till syrran för en fika blev det också. Det är ju kul, förståss.

Så var jag tvungen att titta på Postkodmiljonären. Jag har ju gått med, så jag måste lära mig hur det fungerar. Visserligen börjar det inte för min del förrän i december men det gäller att vara ute i god tid. Så ville jag också sätta mig in i hur den där Timell gör i "Deal or no deal". Jag menar - hur de väljer väskor. Inte förrän idag kom jag underfund om hur spelet är upplagt. Jag tycker synd om den där stackars nervöse killen som fick nöja sig med 50 000 när han kunde tagit 250 000 som banken erbjöd tidigare. Han ville ge pengar till sin mamma för att hon hade stått ut med honom under den vilda tonårstiden. Vilken vacker tanke! Men jag är säker på att hon är lika glad för omtanken. Men snopet var det.

C har lagat till fläskfilé gratinerad med svampsås och kokt brockoli. Jag har diskat en bautadisk. Den härstammar nog från fredag fm skulle jag tro.

Så fort jag har skrivit klart här skall jag återvända till boken. Jag har ca 150 sidor kvar. Det är gruvligt spännande.

fredag, november 23, 2007

Nu tar jag time out

Fr o m kl 06.00 i morse har jag tagit time out. Klockan är nu 09.22

Jag är på sidan 98 i Stieg Larssons 3:e roman i Milleniumserien, Luftslottet som sprängdes. Lisbeth Salander ligger på sjukhus med skottskada i skallen men tycks ha sin berömda kalkyleringsförmåga i behåll. Boken har 708 sidor och jag bedömer att det tar 1 dygn att läsa klart.

Endast i nödfall tas besök emot och eventuella besökare ombeds vänligen att gå tyst och inte slå i dörrarna. Som straff kommer jag att berätta slutet av historien om påbudet nonchaleras.

Trevlig helg

onsdag, november 21, 2007

Kristallsjukan igen

I morse kl 5 vaknade jag för ett besök på toaletten. Men det höll på att gå överstyr. Ett långt tag satt jag på sängkanten och kämpade mot yrseln och illamåendet.

Till slut reste jag mig - försiktigt - och med hjälp av väggar och dörrposter tog jag mig fram till badrummet.

Om ni har varit på Lustiga Huset på Gröna Lund någon gång och försökt ta er fram i det där rummet där golv och väggar är målade så att hjärnan tror att golvet lutar och man måste DRA sig fram hållandes i ett rep trots att man VET att golvet är plant. Då vet ni hur jag kände mig.

Väl tillbaka i sängen igen låg jag länge och övervägde om jag skulle behöva åka in till akuten. Jag är ju en sån´ där patient som hör till riskgruppen för en stroke. Men jag kom fram till att det nog var "kristallerna i örat" som spökade igen. Jag har ju haft en ordentlig känning förra hösten (faktiskt vid samma tid) och då fick jag ligga inne i 3 dagar eftersom de trodde att det var en stroke. Och jag har alltsedan dess faktiskt haft små känningar av "kristallerna" varje morgon när jag stiger upp.

Och så var jag vrålhungrig! Så jag väckte C och bad honom hjälpa mig till köket så jag fick min kaffe med ostmacka. Sedan placerade jag mig i min Stressless med en bok. Senare lade jag mig på soffan och somnade och vaknade inte förrän kl 11.

Nu har jag ätit lunch och mår ganska bra. Lite trött, bara. En promenad senare kommer nog att göra susen. Och jag behövde inte uppsöka sjukvården den här gången. Det kändes bra.

tisdag, november 20, 2007

Lilla julafton

Idag blev Ulla och jag inbjudna till Majvor för hon hade fått överta två stora kartonger med garner som blivit över. Och Ulla och jag erbjöds välja ut garner vi ville göra något av.

Vilken lycka! Som godissugna i en godisbutik kastade vi oss över påsarna med garner. Gissa om vi hittade godsaker!

På stående fot bildade vi en stickjunta och eftersom ingen av oss låter gräset gro under fötterna så samlades vi redan i kväll för att påbörja omsättningen av garnerna. Så nu vet vi vad vi ska göra på tisdagkvällarna i fortsättningen.

lördag, november 17, 2007

Grannsämja


Idag på eftermiddagen träffades vi för att bestämma hur vi skulle uppfylla vår födelsedagspresent till Ulla. Den bestod i en middag på valfritt ställe och vid valfri tidpunkt. Vi bestämde Julshow och julbord med "Knätofs gänget" på Klockargården. Biljetter beställs på måndag. Det ska bli kul.


Beslutet dryftades över en kopp kaffe med pepparkakor och grönmögelost. Vi som ska åka syns på bilden (jag är bakom kameran). De var lite svåra att fånga på bild för det var en granne som skulle iväg med en bil. Och sån´t är ju intressant.

torsdag, november 15, 2007

En fulltecknad dag.



Vaknade tidigt och påbörjade min guldkantade morgonstund. Ingen radio eller TV. C sover fridfullt. Ingen stress. Insvept i min härliga, luddiga morgonrock avnjuter jag min mugg kaffe och den obligatoriska knäckebrödmackan med smör och ost i min restlessfåtölj tillsammans med en bra bok. Det här är helt underbart att uppleva efter många år av tidiga morgnar med jäkt.
Men se´n är det full fart. Idag var det akvarellmålning på Studieförbundet Vuxenskolan. En ny teknik för att måla. Häller ut lite olika färger. Massor av vatten. Lägger ut lite olika sugande material. Havregryn, ris, linfrön, tygbitar, trådar, blad och strån läggs uppe i den våta färgen. Lite grov- eller flingsalt får färgen att krypa på ett intressant sätt. Allt får sedan torka - kan ta någon dag. "Hjälpmedlen" torkas/skrapas bort och kvar blir en intressant färgpalett. Fantasin får sedan bestämma vad man med hjälp av lite penselteknik kan locka fram av bakgrunden. Jättekul. Klicka på fotot så syns detaljerna bättre.

Senare var det Qi Gong på Koppjärk. Koppjärk (betyder förresten spindel på Rättviksmål) är ett gym med diverse friskvårdsaktiviteter. Jag har utövat Qi Gong tidigare, men de här övningarna var helt annorlunda. Under flera år har jag också tidigare utövat Tai Chi Juan. Så jag borde ha lite smidghet kvar. Men det är tydligen färskvara. Uj, så stel jag var! Stor vikt läggs här vid andningen. Stelheten måste jag komma tillrätta med. Det kommer att bli tuffa pass. Men jag behöver det verkligen.



onsdag, november 14, 2007

Snacka om proportioner!

I går skrev jag ett inlägg om min nya Rättviksmössa som jag stickat på fri hand och ändrat en del från den traditionella stilen. Det resulterade i 7(!) kommentarer om jag ska ha tofs eller inte på mössan. Verkligen kul att få feed back. Det menar jag verkligen.

För en tid sedan (19 mars) skrev jag ett inlägg om att USA:s president Bush, genom sitt sätt att sköta Irak-konflikten, ger ett praktexempel på att våld föder våld. Tänk om alla miljarder dollar som skyfflats in i det kriget i stället använts till att minska fattigdoms- och kunskapsklyftorna i mellanöstern. Då skulle Al Quida och andra våldsbenägna grupperingar inte ha så många proselyter. Deras övningsläger skulle vara ganska glest bemannade. Tänk om politiker och andra ledare vore lite bättre på att "tolka tecknen i skyn"! Det inlägget resulterade i 0 antal kommentarer!

Det sägs ju att man ska "gräva där man står". Det är i alla fall en bra början. ;=)

Men snälla ni - fortsätt skriva kommentarer. Även om det bara gäller tofsen i min mössa!

tisdag, november 13, 2007

"Klimp" i Rättviks kommun

I kväll var jag i gymnasieskolans aula och lyssnade på en rapport från "Klimp", Rättviks Klimatinvesteringsprogram. Vi fick oss till livs en redogörelse av hur det bidrag kommunen fått för investeringar för att skydda vårt klimat har utfallit. Mycket intressant.

Meterolog Per Holmgren höll ett medryckande föredrag om klimatförändringarna och vad vi kan göra för att minska belastningen på klimatet. Han gick ganska djupt in i det historiska skeendet och uppehöll sig länge vid de fruktansvärda konsekvenser som drabbar de fattiga ländrna som lever på marginalerna. Det var synd att inte fler var där och hörde på hans föredrag.

Sedan följde en diskussion kring vad vi kan bidraga med. Mitt inlägg om fördelen med en saluhall för garanterat närodlade produkter fick faktiskt applåder.

Väl hemma framförde jag till C det olämpliga med att alla våra apparater står i ständigt stand-by-läge och föreslog skärpning. Men jag insåg snabbt att här har jag stött på patrull. Jag anar en hård kamp, som jag helt klart kommer att förlora. Jag får vara glad om jag kan få stänga av apparaterna när vi åker på vår 4 veckors semester till Thailand.

måndag, november 12, 2007

Rättviksmössan - ett brott mot traditionen


Idag gick jag med skälvande steg ner genom centrum, rädd för att orsaka lynchstämning. Jag har nämligen grovt förbrutit mig mot traditionen om att en Rättviksmössa skall se ut som den traditionella toppluvan. Men jag tycker faktiskt inte att toppluvan är så värst snygg och så täcker den inte öronen ordentligt.
Så jag har stickat mig en egen modell som jag faktiskt tycker blev riktigt snygg. Och inte fick jag några sneda blickar heller under min promenad genom centrum. Faktiskt var det ingen som överhuvudtaget kastade en extra blick på mig. Inte heller Majvor, som gjorde mig sällskap, såg något. Hon hade förresten inte sett något överhuvudtaget.
Så var det med den saken. Mitt oerhörda brott mot traditionen gick alla förbi. Har vi vansläktats, eller . . . . .?

lördag, november 10, 2007

Andlig psykologi och vardagspsykologi

Idag har jag varit på ett seminarium i Borlänge. Viljo Mentu från Martinus Center i Varnhem hade rest ända hit upp för att ge oss en inblick i hur filosofen Martinus ser på psykologiska frågor sett med kosmologins ögon.

Viljo är psykolog och började med en grundlig genomgång av Freud´s analyser. Sedan tillfogade han Martinus analyser. Viljo menar att Freud var inne på rätt spår men eftersom denne var materialistiskt inställd så nådde han inte s a s fram till pudelns kärna. Han menar att med Freuds analyser fungerar det, men man vet inte varför det fungerar.

Jag skulle hemskt gärna velat ha kopior av Viljos bilder och scheman över den nya psykologin för det var svårt att hinna anteckna. Men han har lovat att det ska bli en bok så småningom. Tillsammans med Sören Grinds förväntade bok om de mera praktiska tillämpningarna av psykologi enligt Martinus kosmologi så ser jag fram mot en mycket givande och spännande läsperiod.

onsdag, november 07, 2007

Fynd på Erikshjälpen

Fyndade ett glasbord med guldfärgat, snirkligt underrede för 65;- att ha mellan våra Restless-stolar. Perfekt för tekoppen!

Dessutom blev det 2 stycken 1,3 meter långa underskåp till en bokhylla i teak. 450:-. Överdelen ville vi inte ha, så det skippade vi. Skåpen skall blir underlag för TV-n och annan elektronisk utrustning som börjar samlas på hög. Hämtas i morgon eller på fredag. Så nu blir det mer i stil med det soffbord vi har. Jag har varit lite störd av att ha den ljusa raden av skåp i furu ganska nära soffbordet i teak. Och teakbordet vill jag INTE skiljas från. Det var den första möbel (nästan) vi köpte till vårt hem i mitten på 60-talet och det har följt oss i vått och torrt. Det har fått tåla barnens och barnbarnens omilda behandlingar med bestick, pennor och färgkritor utan att darra på benen. Ringar efter otaliga glas med olika vätskor har det fått tåla och det har alltid repat sig igen efter en liten behandling med teakolja.

Hittade även ett grovt tyg i en färg jag gillar som nu ligger på behandlingsbänken i lilla rummet. Så snart känner jag mig färdig för att ge behandlingar. Men det fattas en CD/band/mp3-spelare så jag kan spela soft musik som jag gillar. Men det blir snart. Har redan kollat av marknaden.

För en måttlig summa har jag hittat saker jag tycker om och behöver. Jag har sparat på jordens resurser genom återanvändning av saker som andra inte behöver och en liten summa har gått till andra behövande.

Jag känner mig mycket nöjd med dagen.

tisdag, november 06, 2007

Blommiga verktyg bara för mig kom med posten i dag.



I ett tidigare inlägg (lyckades inte hitta det) klagade jag över att jag aldrig lyckas finna hushållets verktyg där de borde befinna sig. Så jag har i ungefär 30 års tid använt vår soppslev, som är av rostfritt stål, som hammare när jag behöver hänga upp någon tavla, eller så.

För drygt ett år sedan flyttade vi och i flytten försvann soppsleven, och jag har naturligtvis haft vissa problem att hitta hammaren när jag behöver den. Nu har min snälla syster, Strykarkatten, löst problemet åt mig (se bilden). De här verktygen får jag nog ha ifred. Tusen tack, kära syster! Och så fiffigt med skruvmejslarna i hammarskaftet!

Min käre make C kommenterade dock att måttbandet kommer jag ALDRIG att klara. Den är indelad i "1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,1,2,3,4,5,6,7,8,9,20, osv. Men det ska nog gå bra.

måndag, november 05, 2007

Starta FlyLady?

Tittade avundsjukt på Strykarkattens (se länklistan) inlägg om hur hon hanterar sin FlyLady.
Jag rekommenderar dig/er att gå in på hennes sida och läsa vad hon skriver under dagens datum, 5/11 om vad FlyLady innebär. Hon har två inlägg som är klart läsvärda.

Skulle nog också vilja sköta hushållet på det där sättet men det stupar på mottot: var och en tar själv bort det han/hon tagit fram. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta. OBS, det gäller både hanar och honor.

Den här veckan är det visst köket det gäller. 15 minuter varje dag, varken mer eller mindre! FlyLady säljer en alldeles otroligt vacker äggklocka speciellt för ändamålet. På FlyLadys hemsida står det för varje dag/vecka vad som är aktuellt. Man kan få det som mail också.

FlyLady har också något som kallas HotSpots som är individuellt för varje hushåll. Hos oss är det, precis som hos Strykarkatten, köksbordet. Alltid belamrat med tidningar, räkningar, kvitton, mobilerna och en massa reklam som man TÄNKT gå igenom. Läs hos Strykarkatten vad man ska göra med det! Så finns det nå´t om att man ska kasta 27 saker lite då och då. DET har jag svårt för. Det kan ju "komma sämre tider" *skratt*.

Jag undrar vad det är för rum som ska donas nästa vecka. Vardagsrummet? Kanske bättre att börja då?

Nu har vi vatten i stugan!

Städade i stugan idag efter borrningen efter vatten (se tidigare inlägg med foton). Det blev 21 meter till sist innan vatten kom. Men då kom det med besked.

Tomten består till stor del av seg, kladdig mjäla. Skulle nog gå att göra keramik av den leran. Många stövlar har trampat omkring i stugan under tiden borrningen pågått och det var ett grovgöra att städa bort det idag. Dessutom hade det uppstått en "blow out" i duschrummet när vattnet kopplades på. En ventil (eller nå´t) var inte stängd. Det resulterade i en sliskig, grusig sörja över hela golvet i duschrummet. Men det blev snyggt när det sedan var rengjort.

Vi har spolat ut troligen kring 1 m3 vatten på gräsmattan och vattnet verkar nu ganska rent. Ska bli intressant att smaka på det senare. Kaffe har vi i alla fall kokat och det fick godkänt.

Nu återstår fyllningen kring borrhålet. det blir ganska mycket jobb. Men det får karlarna ta hand om. Hoppas det blir återfyllt och klart innan riktiga vintern kommer. Det vore inte trevligt om halva jobbet är kvar i vår.

lördag, november 03, 2007

Alla Helgons Dag



Idag har vi satt ut ljus på gravarna, varit i Borlänge och hälsat på barn o barnbarn, ätit middag på Restaurang Anna, besökt gravarna i mörkret för att kolla hur vackert det var (den som vill kan ju logga in på vår familjesida, Träffpunkt Nallar, och titta på bilderna, se länkarna till vänster).

Och nu har jag skyndat in till datorn för att ladda in bilderna. C såg bara mina skor kvar.

fredag, november 02, 2007

ABF-kurs i kosmologi?

Igår var jag på ABF-lokalen för att informera om Martinus kosmologi för att ev skapa en samtals-/studiecirkel i ämnet. Ingen annons har gått ut men några personer var vidtalade att de var välkomna om de var intresserade.

När jag kom dit (jag var lite tidig) pågick just avslutningen av en annan kurs inom ett helt annat gebit. Jag blev inbjuden att vara med i deras avslutningslunch (jättegod) och när de fick höra mitt ärende så stannade flera kvar för att lyssna och fråga. De var nyfikna och frågvisa och jag märkte att flera hade ett genuint intresse för dessa frågor.

Det beslutades att frågan tas upp efter nyår igen så får vi se om intresset finns kvar. Kanske blir det en liten annons då.