tisdag, mars 13, 2007

Korruption och GMO-majs

Man tar sig för pannan!

Genmodifierad (GMO) majs är godkänd som födoämne på grundval av de tester som gjorts av Monsanto, ägaren av patentet på produkten. Tydligen har inga oberoende tester utförts utan de myndigheter som godkänt produkten har förlitat sig enbart på Monsantos egna tester. Verkligen förvånande! Nog tycker man att de borde ha begärt oberoende tester.

Nu har det tydligen visat sig att råttor får njur- 0ch leverpåverkan samt fettrubbningar av den genmodifierade majsen. Jag hoppas det blir ett ramaskri över hela världen över denna slapphet av beslutande myndigheter. Det luktar mutor lång väg. Och svenska myndigheter säger bara att de är helt nöjda med de levererade testerna. De är utförda enligt vetenskapliga normer. Men om resultaten är friserade? Det antyddes i en radiointervju.

Tänk om Monsanto har friserat resultaten? Det är frestande att göra det när så mycket pengar ligger i lancering av en produkt som klarar användningen av Monsantos egna bekämpningsmedel i jordbruket.

Jag kommer osökt att tänka på rapporten för någon vecka sedan att miljontals bin mystiskt dör i USA. Hela fruktskörden väntas gå förlorad i stora regioner. Samband?

För några år sedan läste jag en liten notis om GMO-raps. Intill fältet med GMO-raps fanns ett fält med "vanlig" raps där larver från en viss fjäril uppehöll sig. Men vinden förde med sig pollen från fältet med GMO-raps. Larverna åt av detta pollen och dog.

Exemplen förskräcker och borde få varningsklockor att ringa högt. Men vi har nog inte sett slutet på den här historien ännu.

Inga kommentarer: