tisdag, september 18, 2007

Mina kolesterolvärden

Har fått svaret på den kolesteroltest som jag gjorde i mitten på augusti. Jag är helnöjd. Inte en enda asterisk som signalerar dåliga värden.

P/S Kolesterol: Resultat: 4,7 Referens: 3,9-7,8
P/S HDL-Kolesterol: Resultat: 1,0 Referens: 1,0-2,7 (kunde kanske varit lite högre)
fP/fS-Triglycerider: Resultat: 2,4 Referens: 0,45-2,6 ( -"- lägre)
fP/fS-LDL-kol: Resultat: 2,9 Referens: 2,0-5,3 OBS!
S-T4, fritt: Resultat: 12 Referens:10-19
S-TSH : Resultat: 1,9 Referens: 0,4-4,5

Är det någon som vet vad T4 ochTSH är? Jag tror att det är något med sköldkörteln men mer vet jag inte.
Beträffande kolesterolet är jag helt nöjd. Ni ska veta, att jag tidigare har haft sämre värden trots att jag äter/ätit kolesterolsänkande i flera år.

1997 konstaterades första gången att jag hade dåliga kolesterolvärden, högt totalvärde och dålig balans mellan HDL (det goda) och LDL (det onda) kolesterolet. Triglyceridvärdena var inte heller bra. Jag fick Pravachol, först 40 mg, senare 80 mg och triglycerid- och LDL-värdena förbättrades. Till en del.

2006 läste jag Sten Sture Skaldemans bok "Ät dig ner i vikt" där han vänder upp och ner på uppfattningen om vad som är en bra kost. Ät som eskimåerna och sluta knapra kolhydrater (bröd, mjöl, socker, pasta och potatis). Släng margariner och fleromättade oljor och ät riktigt smör!

Så jag gjorde det. Nästan. Jag åt massor av ägg/kött/fisk och smör. Vad skulle min snälle läkare Ronny Borelius säga om en sådan matordning? Jag hade hjärtat i halsgropen när jag några månader senare tog mina vanliga prover. Jag bekände mina synder och väntade mig en avhyvling. Men vad hände? Jo, han log stort, skrev ut provsvaren och lät mig läsa. Där stod det - svart på vitt. Min LDL/HDL-kvot hade förbättrats rejält och även triglyceridvärdet. Han var faktiskt lika lycklig som jag var.

Vad är det jag har gjort? Jo, jag har skippat de snabba kolhydraterna, definitivt inte allt men ganska mycket (kör GI-köret, alltså). Jag äter både knäckebröd och gröt eller yoghurt (frukosten). F ö kött/fisk/ägg(många!)/grönsaker (alltså grönt) och fett. Pasta äter jag inte alls men ibland blir det några matskedar ris. En potatis i st f 2-3 st till middagen. Margarin är numera sedan länge totalförbjudet i vårt hem. Det är bara smör som gäller.

Vad jag däremot ofta inte kunnat motstå var kaffebröd till em-kaffet (C kom ofta hem med himmelskt goda bakverk från konditoriet i närheten). Men 14 dagar före sista testet hade jag börjat få akupunkturbehandlingar för mitt sötsug varvid all längtan efter kaffebröd försvann (det gäller fortfarande) och numera tar jag till kaffet små bröd av typen Finncrisp eller Wasa Knäckis med en stor klick ädelost eller liknande. (se tidigare inlägg). Och nu har alltså mina blodvärden förbättrats ytterligare (det var trots allt någon asterisk vid provsvaren tidigare). Däremot går vikten inte ner så fort som jag skulle önska. Några kilo har det blivit men det är upp och ner.

Det skulle vara intressant att veta hur mycket av förbättringen som kan hänföras till att jag gått över från margarin till smör alternativt att jag skippat mycket av kolhydraterna. Kanske kan andra med metabola syndromet få något att fundera över.

Läs gärna S.S. Skaldemans bok och gå in på Dr Annica Dahlkvists blogg. Denna fantastiska kvinna som orkar stå upp mot etablissemanget. Hon orkar stå, fastän hon tvingats sluta på den vårdcentral, där hon arbetat länge och hon har hotats med indragen läkarlicens.
(Jag ska skapa länkar till dessa två personer. Men inte i kväll. Jag är för trött. Återkommer)

1 kommentar:

Gunilla sa...

Låter riktigt bra, syrran!
*grattis till bekräftelsen*