måndag, september 03, 2007

Saluhall med "Mat runt Siljan"?

I helgen pågick evenemanget "Mat runt Siljan" (se tidigare inlägg med länk).

Vid Ickholmen (arrangör Siljans Chark) var det en riktig folkfest och jag imponerades av kreativiteten hos de olika producenterna. Där fanns himmelskt gott bröd av olika sorter, ost för riktiga finsmakare, grönsaker, producenter av saft, marmelader, vinäger mm mm. Och så naturligtvis Siljans Charks produkter representerat med hamburgare.

Produkter av så hög kvalitet, men så svåråtkomliga för oss konsumenter! Producenterna finns spridda ute i småbyarna och har små möjligheter att sprida sina produkter annat än på marknader och evenemang av detta slag. Inga stora kvantiteter alltså. Och vi konsumenter har varken tid eller råd att åka runt i de olika byarna för att köpa bröd, ost, kött och grönsaker. Och inte är det särskilt miljövänligt.

Den kundkrets som vill satsa på närodlat är oftast också mycket miljömedveten. Därför vill jag flagga för att det upprättas en saluhall under t ex namnet "Mat runt Siljan" där villkoret är garanterat närproducerat.

Kan Saluhallen i Stockholm gå runt ekonomiskt med mottot "Fint och dyrt" så vore det väl själva den om inte en saluhall här i Rättvik skulle gå runt på mottot "Närodlat"!

Kanske kan Siljan Chark starta upp och dessutom ge plats åt alla andra producenter av diverse livsmedel som finns ute i småbyarna.

Kanske kunde man samlas i ett lokalt kollektiv där medlemmarna turas om att betjäna saluhallen och därmed sälja åt varandra. Det frigör tid för producenten att göra det de är duktiga på, nämligen att producera. Men under t ex några timmar på fredagen skulle varje producent finnas på plats, för att då svara på frågor och sälja sina produkter. Kanske kunde man ha en gemensam transportkedja, där man turas om att frakta varorna på morgnarna till saluhallen. Kanske kunde man enas om att alla producenter runt Siljan får ingå i kooperativet.

För mig vore det det absolut finaste uttrycket för ett sant kooperativ. Och kanske bryter man dessutom de tre stora grossisternas monopol.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Idén är verkligen ok Hoppas att Siljan Chark nappar

Brittis sa...

Ja, men tyvärr får det nog bli en dröm att Siljan Chark går i spetsen. Skulle tro att "De Tre Stora" hotar med bojkott av Siljan Chark om de vågar sig på något sådant.

Men kanske intresseföreningen Mat runt Siljan?