tisdag, juli 07, 2009

Vi förbereder för barnarbete i stugan

Nu har barn o barnbarn flytt stugan för Dalecarlia Cup och Kupolen mm i Borlänge. Så nu vågade vi oss hit till stugan. TV:n har tydligen gått sönder - förmodligen under det kraftiga åskvädret som gick här över för några dagar sedan. Vi kommer att köpa en begagnad "tjockTV" framöver. Sådana kastar de nästan över en numera.

Här har fejats, må ni tro. Av hälsoskäl orkar vi inte längre så mycket av tyngre underhåll och eftersom barnbarnen(+pojkvän) har mycket överskottsenergi och dessutom alltid har behov av pengar så har vi upprättat en lista vad som behöver göras och de får betalt för det, lika mycket till alla, oberoende av ålder, 12-18 år (föräldrarna är arbetsledare men får INTE betalt). TV:n var ju trasig och de kloka föräldrarna har inte tagit med någon dator så det fanns liksom tid över.


Och gissa om de gned! De har klippt gräset, gått med trimmer, lagat en bro och skurit vass. Dessutom har de borstat en hel vägg fri från gammal rödfärg. Det ingår i arbetet att de ska måla om huset och förrådet, nämligen. Båda altanerna skall oljas, fönstren putsas och ytterdörren målas både på insidan och utsidan. Altantaket ska rengöras med högtryckstvätt. Dessutom skall ca 4m3 ved travas in i vedboden senare.


De har fått lite förskott inför Dalecarlia Cup-festivalen som pågår den här veckan. Sedan kommer de hit med förhoppningsvis energi kvar för det riktigt tunga arbetet. Men jag är imponerad av vad de redan åstadkommit på de få timmarna de fick på sig innan de lämnade stugan. Hoppas föräldrarna har vett och mod att stå emot frestelsen att ta med en laptop hit. Jag hörde ryktesvägen att de även överväger att införa mobilförbud under arbetspassen. Det är nog klokt.

Vi, däremot, får ett drygt arbete med att förse dom med material. Färg, penslar, borstar mm skall införskaffas i tid tills de kommer tillbaka. F ö ska vi njuta av stillheten och lugnet i trygg visshet om att den yngre generationen klarar av det här och på köpet får lön för utfört arbete och lite kunskap om att det kräver insatser att hålla en fastighet i stånd. Men det finns nog dom som kommer att muttra om barnarbete.

Jag kommer att försöka fotografera arbetet.

4 kommentarer:

Sara sa...

Vad duktiga barnen är!!

Brittis sa...

Ja, verkligen

Anonym sa...

Men det kostar "fläsk".
Men nu kan vi styra resultatet.

Bamses ma sa...

Visst är det härligt att både ge och få. Vill man ha stugan kvar får man göra något åt det eller hur!? Alla måste ju dra sitt strå till stacken, sedan kan man ju diskutera betalning!! De gör ju jobbet till sig själva också!
Ha det gott och njut av livet det gör jag just nu. Kram o hälsa mannen