söndag, maj 08, 2011

Nässelsoppa. Då är det vår!

Förra helgen var vi i stugan och avnjöt vårens första nässelsoppa. Nu ska vi dit igen och då blir det mer. Nässelsoppa med ägghalvor och en klick Turkisk yoghurt eller Creme Fraiche samt en smörgås med ost. Då är det vår! Nässlorna kommer tidigt nere vid sjön på en gammal eldplats. Där får man första skörden. Sedan dyker de upp lite varstans - tyvärr.

Här kommer receptet för 2 personer - så lätt att göra.
    • Sätt på en kastrull (ganska stor) med ca 6 dl vatten, en buljongtärning och ett par tärnade potatisar. Koka upp och vrid sedan ner värmen till småkokning.
    • En plasthandske på vänster hand samt en sax i den högra (inte hushållshandske, den är för grov. Flirta till dig ett par smidiga på VC). Sök upp nässlorna. De ska inte vara mer än 5 - 10 cm höga.
    • Klipp tills du har en bägare med ca 5 - 8 dl lätt sammanpressade nässlor. Skölj nässlorna och strimla fint medan du fortfarande har handsken på.
    • Vid det här laget är buljongen med potatisarna klar. Häll i nässlorna samt örtkryddor (timjan, rosmarin, körvel, dragon, oregano eller vad du gillar) och småkoka ca 5 min.
    • Häll av en del av buljongen (spara den för jösse namn) och kör nässlorna i en mixer. Blanda ner den sparade buljongen med nässlorna.
    • Servera med ägghalvor, en klick Turkisk yoghurt eller Creme Fraishe samt en ostsmörgås.
    Det här är utmärkt, näringsrik mat, sprängfylld av vitaminer och mineraler. Om du skördar tidigt på våren så växer det sedan upp nya skott så du kan skörda hela sommaren. Du kan också bre ut nässlor på papper . Efter ca 3 dagar är de torra och du kan förvara dem mörkt i papperspåsar eller burkar och använda under hela året. Kan smulas och användas i köttfärssås, såser mm under hela vintern. Tänk på att inte ta för mycket bara.

    Inga kommentarer: