tisdag, februari 27, 2007

Infrastrukturens sönderfall

Nu är det dags att sälja ut Sveriges Flaggskepp Telia. Förslag har bl a inkommit om att dela ut aktierna till alla Sveriges invånare eftersom Telia ju en gång i tiden arbetades ihop av Sveriges invånare i form av höga skatter.

I morse uttalade sig några personer i TV, bl a Björn Rosengren, f d fackpamp. Det var ynkligt att höra argumenten emot förslaget. "Opraktiskt" "Orättvist" "Hur skall fördelningen göras?" "Stora kostnader för företaget" "Aktieägarna har rätt till hög avkastning" mm. Ynkligt, var ordet. Som jag förstod det, var budskapet att de som har råd att köpa ska också ha aktierna för egen del.

Jag minns hur mina föräldrar under 40-/50-talet avstod från mycken välfärd för att betala in de skatter som behövdes för att sjösätta uppbyggnad av elnätet, posten, järnvägen, telefonnätet, vägnätet, skolor, daghem och sjukvård, dvs hela vår infrastruktur. Men de avstod med jämnmod för de ville att det uppväxande släktet skulle få del av den välfärd som kunde skönjas i framtiden. Jag minns att våra föräldrar ofta hade det svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt men de hade ändå en fast tro på att framtiden var ljus och att den utstakade infrastrukturen var en nödvändig del i den kommande välfärden.

Men hur är det nu? Hela infrastrukturen sågas sönder och delas upp på privata händer med kvalitetsförsämring som följd. Vi har väl alla upplevt svårigheten att hitta telefonnummer, att kunna betala räkningar om man inte har internet, skenande eltaxor och det är väl bara en tidsfråga innan en tågkollision inträffar pga tågföretagens olika datanät. Och nu ska Telia (enligt domslut) inte heller vara tvungen att bygga upp raserade telenät i glesbygden. Exemplen är många. Jag befarar också att sjukvården blir sämre när t ex utländska ägare får bestämma. Inte bryr sig en aktieägare i Paris om hur moster Agda på sjukhemmet i Rättvik har det. Han är aktieägare och vill ha snabb avkastning.

Som det nu är, tycks staten helt tagit avstånd från det ansvar som åligger dem beträffande övergripande styrning av elförsörjning, telenät, järnväg, postbefordran mm, ett ansvar som de har för det infranät som våra förfäder skapat.

På ett par årtionden smulas nu det infranät sönder som den befolkning som arbetade under 40-/50-talet byggde upp. Och de kapitalet delas nu ut till några få som har resurser att köpa in sig i dessa guldkalvar.

Kriminellt, det är vad det är!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer till fullo!
Upp på barrikaderna, syrran!

Jag sa...

På dom bara!