torsdag, november 25, 2010

Bra med många vårdcentraler och apotekskedjor?

Hörde nyss på nyheterna i TV att det ska bli lättare att starta privata vårdcentraler. Det uttrycktes att folk lättare skulle kunna besöka vilken VC som helst.

Men hur går det då med uppföljningen av symtom, mediciner, provtagningar mm. En person besöker kanske en VC och berättar om sina problem, prover tas och mediciner skrivs ut. Nästa gång visar det sig kanske lättare att besöka en annan VC. Hur stor möjlighet har då undersökande läkare att bedöma patientens berättelse när ingen dokumentation finns om tidigare symtombeskrivning och medicinering? Och hur blir uppföljningen av utskrivning av t ex beroendeframkallande mediciner? Det är då bara apoteket som har den samlade utförskrivningen. Och - såvitt jag förstår - endast de som finns inom samma apotekskedja. Nu finns det ju flera, som bekant.

Jag tror att vi kommer att få se många fler felbehandlingar och medicinbiverkningar. Och inte kommer det att bli billigare. Det kommer troligen att bli betydligt dyrare. Och det är skattebetalarna som får betala kalaset.

Dom enda som blir lyckligare är ägarna av vårdcentralerna och apoteken. De plockar russinen ur den kaka, som våra föräldrar en gång under stora uppoffringar byggde upp till en fungerande infrastruktur.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Man kommer i förlängningen att koppla ihop samtliga databaser om folk.. så det kvittar om det är Folkbokföringen, FK, Soc eller VC som behöver kolla en person, det enda som krävs är olika sekretess nivåer!
Det är enda tänkbara alternativet!
säger en konspirationsteoretiker(me)

Brittis sa...

Gunilla: Troligen har du rätt att just den biten kommer att funka så småningom. Men innan dess kommer många tragedier att uppstå genom felbehandlingar. Och billigare kommer det aldrig att bli.
Det vore mycket bättre att man skärpte kraven på bättre organisation och kompetens på den central som finns. Jag tycker att man i första hand ska gå till källan och rätta till fel i systemen.