lördag, november 13, 2010

Ska vi? Ska vi inte?

I vår sommarstuga har vi under alla år haft underhållsvärme på vintrarna, sisådär 5-8 grader för att inte vattnet ska frysa, bl a. Men förra vintern blev så dyr trots redan bundet elpris att vi överväger att stänga ner all el och låta naturen ha sin gång den här vintern.

En vän, som är insatt i konsekvenserna, avråder. Han menar att stugan tar skada av att kylas ner totalt och dessemellan eldas upp när vi tillfälligt ska vara där. Han rekommenderar att vi sätter in luftvärmepump i stället för att få ett drägligt klimat i huset. Jag måste erkänna att det låter lockande. Det är ett stort projekt att stänga ner helt. Det är inte bara vattenledningarna. Det är flaskor, burkar, konserver mm mm också. För att inte tala om vilket elände det blir att elda upp i stugan när vi vill vara där.

För att freda samvetet har jag sytt tjocka gardiner som jag täcker fönstren med. De lämnar en liten, liten springa i över- och underkant för att det ska bli lite luftcirkulation. Det ska bli intressant att se om det kan bidra till bättre el-ekonomi. Men ingen vinter är ju den andra lik så det blir nog svårt att dra några slutsatser.

Är det någon som vet om det går att få tag i en bra och driftsäker luftvärmepump till ett bra pris? Den får gärna vara begagnad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en fantastisk bild du har på er stuga? Ser så juligt och mysigt ut. Den får mig att längta hem en aning! Hälsn, Ann, du vet thailandsfolket ;o)

Brittis sa...

Ann: Tack! Jag hoppas ni har det bra därborta i värmen. Det är så roligt att läsa om ert liv där, så olikt vårt. Känner igen många av platserna du skriver om och fotograferar. Längtar ofta dit. Ha det så bra.