fredag, mars 04, 2011

Jag studerar Esperanto. (Mi studas esperanto)

För några år sedan bestämde jag mig för att försöka lära mig esperanto. Men annat kom emellan. För ett tag sedan  bestämde jag mig för att ta tag i det igen. Det är en utmaning. I stället för att träna hjärnan med att lösa sudoku kan jag lika gärna göra det med att lära mig esperanto. Problemet är att jag f n gör båda delarna.  Svårt att ändra vanor, tycks det.

Jag är anhängare av idén med esperanto. Ett helt igenom logiskt språk, utan oregelbundenheter. Det består av en ordstam och med hjälp av ändelser, prefix och suffix skapas språket. Kan man bara sin grammatik (4 A4-sidor) så är resten bara plugg av glosor. Och glosorna har ordstammar som man ofta känner igen.

Tänk vilken nytta t ex EU skulle ha av ett gemensamt språk som inte är behäftat med nationella intressen! Det är inte meningen att det ska ersätta det egna språket, men vara ett andra-språk. Det finns massor av litteratur på esperanto och antalet människor som talar språket växer hela tiden.

På nätet finns en alldeles utmärkt kurs, lernu.net. Man kan t o m ta examen där. Gå in på deras hemsida, surfa runt och se hur det fungerar. Den är gratis och det är bara att registrera sig på den svenska versionen om man blir intresserad. På hemsidan i rutan: "Nytt från lernu" finns länken: "Ny kurs för nybörjare". Surfa runt där och bekanta dig med sajten och uppläggningen av kursen så upptäcker du att det nog kan vara intressant och inte så svårt.

Vi får se om jag har uthållighet nog att fortsätta. Jag hoppas det

4 kommentarer:

inga johanson sa...

Välkommen till Visingsö i sommar 19-23 juni

http://www.esperantoinstitut.se/

Brittis sa...

Inga: Skulle vara kul men jag är allt för mycket nybörjare. Ännu.

inga johanson sa...

Jag skulle ha skrivit: Nybörjare är särskilt välkomna.
Erfarenheten från sommaren 2010 visade att våra tre grupper kom bra överens. De som tyckte om att sjunga gjorde det på esperanto och de som gillade att spela upp korta teaterstycken gjorde det.
Deltagarnas modersmål var svenska, danska och tyska. Vi ser gärna fler språkbakgrunder representerade i år.

Brittis sa...

Det låter jättetrevligt.