måndag, september 29, 2008

Monopolet försvinner för Sv Bilprovning

Varför det? frågar jag mig efter att ha läst artikeln om det slopade monopolet i DalaDemokraten.

Det sägs rent ut i artikeln att priset kommer att öka eftersom Bilprovningen måste börja införa kvälls- och helgöppet. Dessutom kommer de att få färre kunder eftersom nu ska bilparken fördelas på flera aktörer.

Vad vinner vi då på avskaffandet av monopolet?

Risken finns att de olika företagen släpper igenom fler bilar som borde få anmärkningar för att inte få ryktet att de är för stränga. En kvalitetssänkning med andra ord. De räknar med att det kommer in flera aktörer på den svenska marknaden varav flera utländska. Flera hallar ska alltså byggas, flera kontor med administrativ personal ska avlönas.

Enda fördelen jag kan se är att nyheter, som t ex E-diagnos, introduceras snabbare i hela landet.
Och varför i all världen står inte Bilprovningen kvar vid vardagsöppet och låter de nya aktörerna ta kvälls- och helgkunderna? De kommer naturligtvis att tappa många kunder men ger samtidigt de som kan ta vardagstider ett lägre pris. En klar konkurransfördel, som jag ser det. En anpassning av personalstyrkan måste naturligtvis till. Men de som kan ta kvällspass kan ju gå över till de nya aktörerna.

5 kommentarer:

Unknown sa...

ojdå 15,19 - då gav ni upp målningen jättetidigt, eller går klockan fel på bloggen.

Du har alldeles rätt om Bilprovningen, behåll monopolet staten! Men det är väl EU och fri konkurrens som ställer till det, hur var det nu? Var du positiv till EU eller...??? ;-)

Brittis sa...

Ha - nu är du avslöjad! Du var inte på målningen!

Det var inte vi heller.

Vi var faktiskt inbokade för en radiointervju. Hur det är att vara pensionär och hantera datorer!

Brittis sa...

Så var det det här med min inställning till medlemskap i EU. Ja, jag är positiv till medlemskapet. Jag tror, att vi måste gå till mer och mer globalisering och samarbete över gränserna. Men visst finns det massor av barnsjukdomar så här början.
Då är det värre med det som händer på andra sidan Atlanten. Ska bli intressant att följa den såpan. Om det inte vore så skrämmande, vill säga

Unknown sa...

Instämmer - men jag läste visst nånstans att verkligheten blir som man tänker den *fniss* så då lär vi sätta igång och tänka!
Intressant det där med radioprat. När får vi höra er i etern? Klart jag ska lyssna då.

Brittis sa...

Vet inte än. Återkommer