lördag, januari 24, 2009

Tredje man drabbas orättvist.

Jag har en längre tid förskräckts över en företeelse i vårt svenska samhälle som tydligen sker alltför ofta.

Vi har läst om flera fall där människor blir utförsäkrade samtidigt som de inte kan få arbete pga sin skada eller sjukdom.

Att Försäkringskassan har stora problem, det vet vi. Om orsaken vet vi mindre. Skriver läkarna för dåliga sjukdomskoder, är reglerna felformulerade eller är organisationen undermålig? Är det kanske (gudsigförbarme) alltihopa? Men en sak vet vi - det är regeringen som är ytterst ansvarig för att det fungerar!

Och så var det Arbetsförmedlingen. Även där går det på kryckor till och från enligt fallbeskrivningar. Även här är regeringen ytterst ansvarig för att verksamheten fungerar.

Och mitt emellan står drabbad tredje man. Oftast helt oskyldig. Vi har läst i pressen om folk som blivit friskskrivna av försäkringskassan och sedan inte blivit godkända som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Vi har läst om människor som inte får ut pengar från F-kassan pga förseningar på kassan. Vi har läst om människor som fått gå till Socialkontoret och bett om att få låna pengar tills kassan betalar ut de försenade pengarna. Men fått nobben och blivit rådda att sälja huset så de kan betala räkningarna!

Inser inte regeringen att det är dom som har ansvaret för dessa människors försörjning i dessa fall (jag talar nu inte om de fall som är bedrägliga)? Regeringen har faktiskt ansvaret för att samordningen fungerar!

Jag tycker att regeringen ska se till att lagar och regler är samordnade och att personalens kompetens håller jämna steg med förändringarna så att dessa instanser håller måttet, för att 3:e man inte skall drabbas. Och innan den samordningen är klar borde det inte få skapas regler som gör det ännu svårare för 3:e man att hålla sig flytande ekonomiskt. Tyvärr har detta redan skett!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt!
Kan man åtala Ytterst Ansvarig - dvs regeringen?
Man har åtagit sig ett ansvar iom att man byggt upp detta system. Tänker man skrota det måste folk få tid att bygga upp sina egna fallskärmar först genom försäkringar odyl!
Sälj hemmet för att betala räkningar? Far åt helvete! Jag skulle hamna på kåken efter att ha försökt spränga soc, fkassa etc...

Bror sa...

Tyvärr anlitar regeringen chefer och direktörer som ser så satans präktiga ut och lovar att allt ska gå bra. Sen är de klåpare innerst inne. Jag hörde att 3 av 4 på F-kassan hade fått andra arb.uppgifter. Tro fan att det skiter sig då. Typiskt nån planerare som sett de anställda som resurser men inte sett till deras kompetens.

Brittis sa...

Visst är det regeringen som tillsätter chefer och det kan bli fel ibland. Men det är regeringens förbaskade skyldighet att se till att statens "avdelningar" fungerar. Och - i det här fallet- se till att 3:e man inte drabbas. Kan de inte få styr på kassorna så bör de införa en slags socialtjänst som tillhandahåller pengar som ger räntefria lån som sedan clearas tills kassan utrett färdigt.

Anonym sa...

Sen hörde jag på radion om ett mega-IT projekt i samband med F-kassan. Detta IT-system skulle antagligen ta största delen av effektiviseringen och som alla andra stora IT-projekt blev detta mycket dyrare och bara halvklart.
Typiskt chefer utan erfarenheter som beställda såna jobb!

Brittis sa...

Förvånar mig inte. Jag tror att sådana IT-beställningar av okunniga chefer är mycket vanliga.