torsdag, juni 11, 2009

Trånga examenslokaler och tomma kyrkor.

I dagarna har det varit skolavslutningar på många platser och jag slås av de många klagomålen på att de valda lokalerna inte räcker till för högtidligheterna. I Kvarnsvedens Folkets Hus i Borlänge fick 200 elever plats av 250. Föräldrar och andra anhöriga fick vänta i foajén och utomhus. På andra platser firar man examen utomhus i ur och skur.


Samtidigt står våra vackra kyrkor tomma!

Det viskas om att man inte vill använda kyrkorna pga att det numera är så många elever från länder med andra religioner. Det ligger nog en hel del i det skvallret. Man kan tycka att om någon väljer att fly/flytta till Sverige så ska man acceptera våra lagar och sedvänjor och om de inte passar så bör man överväga att flytta någon annanstans. Jag sällar mig delvis till den åsikten.

Men!

Jag hörde om en EU-utredning som visar att vi om inte alltför många år kommer att behöva ca 40 miljoner invandrare från länder utanför Europa. 40 miljoner!! Vi i Sverige kommer att behöva en hel del av dom 40 miljonerna. Då kan vi inte stå och hävda att det bara är vår religion som gäller. Det kommer att krävas god kompromissvilja från oss också.

Och varför inte börja redan nu? Öppna våra kyrkor som nu står så sorgligt tomma, för alla religioner. Våra kyrkor är så vackra och de är ett fantastiskt kulturarv. Gör kyrkorna tillgängliga för olika trosinriktningar. Alla (nästan) hyllar i princip samma Gud, det är bara formerna som avviker. Det innebär ett gigantiskt arbete, men vilken utveckling det skulle starta! Det skulle kunna vara en av många vägar att utrota religionsmotsättningar. Jag, som har Martinus kosmologi som rättesnöre, ser detta som en strålande väg att skapa fred.

Och "Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor ..." kan väl ingen religion ha invändningar mot?


Inga kommentarer: