torsdag, maj 31, 2007

Cederroths bussresa i Linnés fotspår i Falun







Den 24 maj arrangerade TH på Cederroth i Falun en mycket trevlig resa med buss med temat "I Linnes fotspår". Och jag fick förmånen att följa med på resan. Tusen tack för det.
Först fick vi en utförlig och fin presentation av vår guide Örjan Hamrin om Faluns historia, gruvan och fick sedan gå samma sträcka som kungen gjorde då han besökte Falun i samband med Linnéjubiléet. Kungen fick dock inte gå över den gamla bron - av säkerhetsskäl, förmodar jag.

Därefter gick resan till Svedens bergsmansgård, känd av alla yngre i Falun med omnejd som det ställe där man lär sig att umgås med hästar. Men där finns också Linnés bröllopsstuga. Han blev ju svärson i gården 1739. På Sveden fick vi se den nyanlagda Linnéträdgården och därefter bjöds vi på kaffe med doppa och fick en intressant inblick i gårdens historia av Göran och Helene Knutsson som nu driver gården och dessutom är ättlingar till Linnés familj.

Intressant för mig var också att höra att släkten Svinhufvud har bott på gården. Släktforskning har nämligen visat att C och hans bror genom ingifte är släkt med Svinhufvudsläkten. Och till råga på allt - C:s brors fru hör direkt till Svinhufvudsläkten. Och både C, hans bror och vår svägerska kommer från Stockholm. Ingen visste om kopplingen förrän vi började rota lite i släkthistorien. Snacka om att världen är liten.

Inga kommentarer: