torsdag, juli 15, 2010

Snyltare, både högt och lågt

Jag har tänkt på en sak.
Regeringsföreträdare, speciellt Reinfeldt, talar ofta med mästrande ton och rynkade ögonbryn om människor som utnyttjar systemet - sjukkassa, akassa och socialförsäkringssystemet. Han betonar hur denna grupp snyltar på oss skattebetalare. Han menar att hårda tag behövs mot denna snyltargrupp. Man riktigt ser hur rysningarna löper utefter ryggraden.

Men varför nämns ingenting om den andra gruppen? Finansnissar på bankerna som leker med våra pengar och måste räddas av staten, dvs oss skattebetalare? Hisnande höga bonusar, löner och avgångsvederlag till offentliganställda chefer och fd chefer? Nu senast Littorin och hans hov. Vilka avgångsvederlag! Varför får inte dom inordna sig i vårt akassesystem som alla vi andra? Nu försvarar sig "alla" med att systemet är sådant. Jamen, varför är systemet så då? Varför stramar inte Reinfeldt åt på den fronten? Misstänkt tyst, tycker jag.

Visst finns det folk som missbrukar systemet och det är rätt att spåra upp den gruppen och kräva skärpning av dessa. Men jag är helt övertygad om att de är en minoritet och att de allra flesta vill göra rätt för sig. Vi har en grupp människor som är svagare, fysiskt eller psykiskt på olika sätt. Sjukdom och andra trauman kan sätta ner människors initiativförmåga och uthållighet för att ta sig ur en svår situation. Dessa behöver hjälp i stället för att livet görs ännu svårare.

Lite mer rättvisa - tack!

1 kommentar:

Jag sa...

Bravo, syrran!