lördag, juni 09, 2007

Striden om sjön Molnbyggen snart slut

Ännu en mycket varm dag. Det är nästan så man längtar efter en riktig urladdning med åskväder och regn så att luften blir frisk och kylig. Ett utmärkt exempel på att lagen om hunger och mättnad har giltighet.

I dag blev vår altan skådeplatsen för Molnbyggens Stugägarförenings sista styrelsemöte före årsmötet som sker den 30/6. Äntligen efter många och tuffa förhandlingar har Leksands kommun och Stugägarföreningen kommit överens angående förgiftningen av sjön Molnbyggen. Det fick tyvärr lov att gå så långt som till dom i Miljödomstolen där domstolen slog fast att det med all sannolikhet var soptippen i Lindsbodarna som är orsak till att fisken i sjön visar allvarliga reproduktionsskador.

Nu har parterna enats och resultatet kommer att redovisas på årsmötet. Det ska bli skönt att få lägga det segslitna ärendet bakom sig.

Så här i backspegeln kan jag konstatera att det var en nödvändig kamp. Hade ingenting gjorts, hade tippen fortsatt att läcka ut okända, giftiga ämnen som via Våtån letar sig ner till Molnbyggen. Den vackra sjön hade till sist blivit en död, steril sjö som för all tid fått stå som ikon för att vi människor producerar avfall som vi inte riktigt har kontroll över och att vi inte riktigt vet vad vi gör. Nu är tippen stängd och Stugägarföreningen kommer att ha ett vakande öga på att täckningen av tippen sker enligt bästa tänkbara teknik. Förhoppningsvis har läckaget stoppats till ett absolut minimum och därav följer att sjön så småningom bör tillfriskna.

Nästa mål blir att försöka följa upp tillfrisknandet av sjön. Om några år bör nya, vetenskapligt korrekta undersökningar av fisken göras. Kanske kan vi få tex EU-bidrag för en ny stor undersökning. I så fall får vi ett bra underlag för ökad förståelse för hur vår akvatiska miljö reagerar. Och Leksandsborna kan gå ut och med gott samvete hävda att Leksand är en kommun som värnar om miljön.

Kanske kan vi som bor runt sjön börja bada i sjön, äta fisken och kanske till och med börja dricka av vattnet igen, som vi gjorde tidigare när sjön var klassad som en renvattensjö. Kanske kan även affärerna här i Leksand så småningom börja sälja fisk och med stolthet tala om att den kommer från sjön Molnbyggen. Då har vi slutligen vunnit!

Inga kommentarer: