söndag, januari 20, 2008

Förlåt, förlåt. Det var Socialstyrelsen som friade Annika Dahlqvist.

I förra inlägget stod det att Dr Annika Dahlqvist "friades" för sin kamp om LCHF-kost av Livsmedelsverket. Det var fel, fel. Det skulle stå Socialstyrelsen. Jag har faktiskt gått in och rättat i förra inläggets titelrad så här i efterhand.

Annika Dahlqvist har i flera år kämpat för att ändra kostrekommendationerna för diabetiker typ 2 samt människor med blodfettrubbningar och metabola syndromet. Även övervikt kan framgångsrikt sänkas med LCHF-kost, menar hon. Hon har hätskt förföljts av "etablissemanget" med S Rössner, dietisterna m fl. Hon har t o m anmälts för detta av några dietister och det antogs att hon riskerade att förlora sin läkarlegitimation. Hon blev t o m tvungen att sluta som läkare på Njurunda vårdcentral eftersom styrelsen förbjöd henne att ge de ordinationer hon ansåg vara de rätta för sina patienter.

Nu har alltså Socialstyrelsen fastslagit att lågkolhydrat inte går emot "vetenskap och beprövad erfarenhet". Det anses alltså att det finns tillräckligt underlag för hennes kostrekommendationer.

Många blandar samman LCHF med GI. Men det är delvis fel. GI-kosten består till stor del av kolhydrater men med tonvikt på de "långsamma" och är antagligen mycket bra för människor som inte lider av störd fett- och sockeromsättning. LCHF är till för personer med diabetes, metabola syndromet och övervikt.

I korthet är LCHF lika med att minska kraftigt på kolhydraterna och ersätta dem med naturligt fett, dvs smör (obs, ej margariner), rapsolja och skär inte bort fettranden på köttet. LCHF innebär en stor minskning av alla kolhydrater (men naturligtvis noll av de "snabba") De ska i stället ersättas av naturligt fett. Det där med naturligt fett är viktigt. Annika Dahlqvist m fl anser att margariner och andra processade fetter ger inflammationer i kärlen och är en av bovarna till de kraftigt ökade kärlproblemen i västvärlden. Alltså, in med fet fisk, smör, rapsolja, kokosfett och helmjölk i kosten.

Om du är intresserad - gå in på länkarna till vänster och klicka på de tre (än så länge) längst ner. Där finns mycket matnyttigt att hämta, både fakta och recept.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Idag får hon rosor av folket på kolhydrater.ifokus- alla ger henne en ros som tack för hennes modiga kamp, för att ge oss LCHF'are möjlighet att kunna gå ner i vikt och diabetessjuka lite lindrigare sjukdom.
Jag antar att det kanske blir nån blänkare i tidningar och i tv?

Brittis sa...

Jag har sett att det är en insamling. 30:- till en ros. Hon kommer att få lika många rosor som det är folk som skickat in. Det blir massor, det försäkrar jag.
Hon har hjälpt många ur insulinbehov och övervikt.