tisdag, januari 15, 2008

Medicinstudien HPS2-Thrive

Tog prover på VC för ett par dagar sedan. Jag ingår ju i en worldwide medicinsk studie som är ämnad att undersöka i vilken utsträckning niacin/laropiprant förbättrar HDL-kolesterolet, det goda kolesterolet för patienter med bl a hjärtsvikt.

Jag fick hjärtsvikt för 6 år sedan och har högt blodtryck och mindre goda blodfettvärden. Tack vare god omvårdnad av hjärtkliniken i Falun och inte minst ett starkt engagemang från min husläkare, Ronny Borelius i Leksand har jag mått väldigt bra och fått god livskvalitet av den kombination av mediciner jag fått och jag har god statistik på mina olika mätvärden. Dock hade jag tidigare trots allt inte idealiska analysvärden.

För ett år sedan började jag med moderat LCHF-kost, dvs en kraftig minskning av kolhydrater, bort med alla margariner, återinförande av smör och annat "naturligt" fett. Det medförde att jag fick blodfettvärden som låg innanför referensvärdena och jag kände mig mycket nöjd.

Den statistik jag har är en tillgång när jag nu ingår i den här medicinstudien. Hitintills har jag bara testas om jag tål de ingående komponenterna. Dubbelblindstudien börjar tydligen nu. Så fr o m nu vet jag inte om jag får de aktiva komponenterna eller ej. Testet ska fortgå under 4 år.

Jag har testat de komponenter som ska ingå i studien sedan slutet av september, är nu uppe i maxdos och när de häromdagen (se tidigare inlägg) tog prover bad jag att få ta del av de värden de hitintills tagit fram och kunde redovisa. Då blev jag betänksam. Två levervärden var ganska kraftigt förhöjda. Jag har dessutom haft en del besvär med muskelvärk, särskilt kring nacke och axelpartiet. Men jag har tolkat det som stressrelaterat. Har ju haft lite mycket runt mig. Men just muskelvärk är en biverkning som kan komma av den kraftiga medicineringen.

Nyfiken som jag är, kastade jag mig över mängden av kunskap som finns på nätet och hittade en EU-rapport: "Bil II: EMEA:s vetenskapliga slutsatser och skälen till ändring av produktresuméerna". Det är sid 21 - 41 som är intressant. Ska fördjupa mig ordentligt i den i kväll (eller i morgon).

På måndag reser vi till varmare nejder för 4 veckors semester. Då utsätts jag rimligen inte för stress. Ska bli intressant att se hur det går med värken. Jag kommer att ha mediciner med mig som upptar ganska stor plats. Konstiga förpackningar som garanterat kommer att intressera tullen. Men jag är rustad till tänderna med dokument som visar att jag SKA äta dom där tabletterna.

Men en sak är säker. När jag är tillbaka har doktorn mycket att förklara!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi önkar Er en trevlig semester och sköna dagar.
Du kan väl ta med Dig en hälsning till tjejerna, när de kommer till Thailand.

Kram

Ingrid o Olof

Anonym sa...

Det ska bli mycket intressant att läsa EU-rapporten. Jag ser fram emot att diskutera innehållet med dig när du kommer hem från Thailand.

Mvh Lena