torsdag, maj 08, 2008

Dalkarlsvandringen i RättvikI morse var jag tidigt ute och tittade på när Dalkarlsvandrarna skulle gå från Knektplatsen (marknadsplatsen) den 29 km långa sträckan till Bjursås, där de ska övernatta. För att så småningom komma fram till Stockholm. Det kommer nog att kännas i fötterna när de kommer fram. Ett underbart väder för vandrarna. Maffigt att se gruppen, faktiskt. Även skolbarn var med. De skulle vandra upp till Söderås. Sedan skulle de tillbaka till skolbänken igen. Men de fick nog en härlig friluftsdag.

Klicka på den här länken så kan du se alla bilderna jag tog i morse. Min svåger (se bild) ska jag följa extra noga.
Här visas en förteckning och tidtabell över hela vandringen från Mora till Stockholm. I den översikten kan du dessutom följa hela vandringen genom den dagbok med bilder som skrivs där.

Dalkarlsvandringen är ett, såvitt jag vet, unikt evenemang. Det är en hyllning till de människor som i början på 1900-talet varje år drog till Stockholm för att där tjäna ihop till livets nödtorft under de tider de inte behövdes hemma på gården. I stora skaror samlades de och gick eller köpte sig en plats på en flakkärra efter häst och tog sig sedan den dryga 35 mil långa färden till Stockholm. De fick övernatta i lador och på höskullar. Min mormor hörde till dem som tjänade ihop till familjen uppehälle på det sättet. Hon arbetade varje sommar på Haga Norra Kyrkogård. Annars arbetade de som murare, målare, roddarmadamer mm. Sedan återvände de till hembygden lagom till slåttern.

Den här årliga vandringen görs till åminne för dessa sega, strävsamma människor. Men också för att hålla de gamla vandringslederna öppna och tillgängliga för andra vandringssugna. Trons Lasse och ytterligare några entusiaster har iscensatt och organiserat denna årliga tradition. (scrolla ex på länken till rubriken "27-06-04 I Linnés fotspår ..." Kolla bildspelet där och scrolla vidare till det som skrivs om Trons Lasse. Det är värt en stunds genomläsning)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Häftigt!! Kollade igenom korten. Sa man nåt om h ur många som ska gå hela vägen? Kan tänka mig att de flesta går korta etapper!
Tufft av Rolf!
Skulle vilja stå efter vägen med en köttbullsmacka och en öl åt honom!!(salt och snabba kolhydrater)

Brittis sa...

Det var ett 70-tal som lämnade Rättvik förutom skoleleverna som gick till Söderås och tillbaka igen. Bara skoleleverna var nog ett 50-tal med fröknar o allt. De kom med skolbuss från byarna.

Roffe hade med mobilen och skulle fota med den. Tänk om det gick att överföra bilder till bloggen från mobilen! De´ du! Undrar om han har inställningar för det?