torsdag, maj 15, 2008

Dr Annica Dahlqvist i Leksand

Skrev ett superfint inlägg i går. Och så försvann alltihopa ut i rymden. Så jag gör ett nytt försök att beskriva hur trevligt det var att lyssna på dr Annica Dahlqvist i går kväll i Leksand. Annica är läkaren som förlorade jobbet på Njurunda VC för att hon propagerar för lågkalori-högfett-mat (LCHF). Ni har säkert läst om henne i tidningarna. Hon är verkligen stridbar.

Jag beundrar hennes raka besked och frejdiga sätt att få fram sitt budskap. Hon skyggade inte det minsta även för verkligt kontroversiella åsikter. Hon började med att presentera sig rakt och ordknappt: "Hej, jag heter Annica Dahlqvist och jag har brutit foten". Sedan satte hon sig på ett bord och lade upp benet på bordet och så höll hon låda i 1,5 timmar. Hon beskrev hur svårt hon hade haft det med sin övervikt och ständiga värk. Som försvann totalt när hon ändrade kosten. Därefter blev det en lång frågestund.

Hennes budskap är egentligen enkelt. Ät närodlat och hemlagat. Skippa alla industrilagade produkter. Vi är inte skapta för alla dessa "E-nummer" och industiomvandlade fetter. Bort med alla margariner och mer eller mindre härdade fetter. Naturligt smör ska det vara. Ta mer eller mindre bort alla kolhydrater, beroende på hur sockerkänslig du är eller om du har diabetes. Bort med all pasta. Brockoli/blomkålsmos i st f potatis, ris och majs. I stället för bröd, tag en ostskiva med mycket smör på och bygg i flera lager. Ät mycket ägg. Och mycket fet fisk.

Ja, det var en trevlig, lärorik kväll. Jag rekommenderar att klicka in på hennes blogg. Länken finns till vänster i min länklista. Då får du ingången till en hel värld av kostdiskussioner. Mycket intressant.

2 kommentarer:

G sa...

Ja, jag har också haft förmånen att lyssna på henne tillsammans med Litsfelt och Skaldeman på Hälsans Hus i Sthlm.
Saker o ting faller på plats, liksom.
FAN VAD SYND ATT JAG INTE ORKAR LEVA SÅ...

Brittis sa...

Du kanske är för sträng mot dig själv? Skulle det fungera bättre om du inte "tog i" så förfärligt? Lite lagom lat?
Förresten varför inte prova KBT?
Ring!