onsdag, oktober 15, 2008

En utflykt till vindkraftparken i Ore

I dag fick vi för oss att göra en utflykt i det vackra vädret. Vi fastnade för utflyktsmålet Ore/Furudal, där de just nu uppför vindkraftverk.

Det blev en lång tur långt ut i vildmarken, kändes det som. Efter en färd på en smal, gropig skogsväg kom vi upp till slutmålet. Det var mäktigt minsann. Tydligen planeras för 9 vindsnurror varav 3 nu är uppförda.

Enligt C var vi inne på förbjudet område. Han sade, att det satt en skylt vid vägkanten. Men jag blundade turligt nog just då, för jag såg då rakt ingen skylt.

Jag ska lägga ut fler bilder som slideshow men först ska jag titta på "Det okända". Det börjar just.

PS. Nu är "Det okända" slut så jag kan återvända till den här texten och bl a rätta felstavningar.

Efter vindparken, som vi lämnade ganska snabbt eftersom vi befann oss på förbjuden mark, åkte vi sedan via Orsa, fikade i Mora, handlade på ICA Maxi, tankade bilen (det är alltid billigare bensin i Mora än i Rättvik) och åkte sedan hem. En trevlig liten dagstur.

Det här med vindkraft börjar bli stort och tekniken förbättras stadigt. Jag såg ett program på TV för en tid sedan där de visade en vindsnurra som stod rakt upp och var försedd med "segel" som fångade vinden. Den påstods vara mycket enkel konstruktion, effektivare, billigare och kunde passa även på enskilda villor. Är det någon som kan ge mig mer upplysningar om den varianten?

Dagen efter: Taltrasten kallade vindsnurran för "garnvinda". Perfekt namn! Då vet vi vad vi menar, eller hur?

2 kommentarer:

Taltrasten sa...

Yes, jag såg ett tv-program, tror att det var från Kina. Där såg vindkraftverken ut som garnvindor ungefär. Tog mindre plats och var billigare. Vi får väl se fortsättningsvis.

Brittis sa...

Det verkar intressant. Jag har också sett i TV om "garnvindor" men det var här i Europa någonstans, tror jag. Om de är så enkla och billiga som det sades så hoppas jag de snart når hit för hushållsbruk.