fredag, oktober 31, 2008

Internet - vad är det?

Kan ingen skapa en lättförståelig ordlista/manual för detta mystiska "Internet"?

Hemma har vi Telia på både fast telefoni och ADSL.

Men nu gäller det sommarstugan.
Idag fick vi en faktura från Tele2 där vi anmodades att förlänga vårt Internetabonnemang. Vadå? Vi har ADSL från en liten operatör, men inte från Tele2. Däremot har vi våra mobiler och vår fasta telefon i sommarstugan på Tele2. Vi ringde upp. Tydligen hade vi 1997 tecknat oss för Internet och vart 3:e år snällt betalat utan att förstå vad vi betalade för. Inga användningsavgifter hade vi betalat för i alla fall. Vi drog oss till minnes att vi ville ha Tele2 Bredband i sommarstugan men de kunde inte leverera till oss så vi tog en annan operatör.

Vi har massor av frågor. Vad är "Internet", egentligen? Tele2 erbjuder "Personlig brandvägg, Antivirusprogram, E-postadresser, Egen hemsida, och Låga surfavgifter". För 249:-/ÅR!!
Men så kommer det: De erbjuder (om vi vill surfa snabbare) Bredband via telejacket (ADSL?) för 99:-/månad, Mobilt bredband, Turbo.

Internet som Tele2 erbjuder. Är det modem de menar? Med låg hastighet? Med extra avgifter för surfningen? Vi är ju bortskämda med ganska bra hastighet så det vill vi inte avstå från.

Bredband via telejacket (ADSL) för 99:-/månad. Idag betalar vi 299:-/mån hos annan operatör. Men inga andra avgifter. Och surfar så mycket vi vill (tror vi).
Men hur är det med uppkopplingsavgifter när vi surfar? Det har jag undrat över ibland. Är det så att vi varje gång vi kopplar upp oss betalar uppkopplingsavgift till Tele2? Och om vi stänger ner browsern (ex när vi ska fika) betalar vi ny uppkopplingsavgift då?

Som ni förstår, betalar vi ganska mycket och troligen onödigt mycket. Kan någon förklara fikonspråket för oss? Och ev tipsa om ett mer ekonomiskt sätt att hålla kommunikationerna öppna.

Inga kommentarer: