torsdag, mars 20, 2008

Dåliga telefonförbindelser

Vi har haft ett par fina dagar i stugan. Riktiga solskensdagar. Hoppas det blir fler besök där den här våren och sommaren än det blev förra året. Det är konstigt hur beroende av fungerande vattentäkt man är. Nu ska det finnas hur mycket vatten som helst men man får hoppas det blir gott också när vi spolat igenom systemet ordentligt. Just nu upplever jag att det har bismak. Jag är bortskämd med tillgång till Sveriges finaste vatten från isälven som rinner i underjorden från Älvdalen, ner runt Siljan och vidare ner mot Stockholm.

Hörde nyss på TV om eländet med de dåliga telefonförbindelserna i Norrland och Småland. Det är för eländigt. Skrivbordsbyråkraterna i Stockholm har skapat lagar som gör att ingen tycks ha ansvaret för att det finns ett fungerande telenät! Man tar sig för pannan!

Jag har full förståelse för att nätoperatörerna vill komma bort från trådar och stolpar och dyrbart underhåll. Men att de inte kan få upp master mm i rasande fart och få ett mobilt nät att fungera, förstår jag inte. Men jag anar att de ligger i vassen och lurar på att "någon annan" tar ansvar för de dyraste sträckningarna. Staten har ansvaret för att infrastrukturen fungerar (antar jag) och då är det deras ansvar att se till att lagarna är så utformade att aktörerna inte kan ligga och vänta ut varandra. Mobiltelefonin fungerade alldeles utmärkt i Thailand, inga avbrott och det var oerhört billigt att ringa. Även de allra fattigaste hade råd att ha mobil och ringa långa samtal. Då borde det väl gå här också.

2 kommentarer:

lillasyster sa...

det är inte så jäkla kul med alla masterna,syrran. såvida man inte ska ha en vansinnigt hög mast, så måste de byggas med ca 800 meters mellanrum. I början var det inte ens tänkt att operatörerna kunde dela mast!! Det skulle innebära 3 master var 800:e meter!!
Hur käckt är det?
Jag tror man enats om att dela master nu.. och använda befintliga master i möjligaste mån (det finns master för andra ändamål runt om också)
Sen har du det där med strålningen. Folk ÄR osäkra på om master avger strålning.. och ju högre master, desto kraftigarestrålning. Gäller även satellitsändningar ju.
Nä, bygg ut vanliga trådtelen, men gräv ner den istället. Det är den typen av telefoni staten ska garantera

Brittis sa...

Du kan ha rätt i det men faktum kvarstår att staten har ansvar för infrastrukturen och måste skapa sådana regler att operatörerna inte kan skylla på varann för att slippa ta den dyrbara delen.