måndag, mars 16, 2009

Moral och etik i stället för bonus

Vilket himla liv det är om bonusarna i banker mm.
Den ena banken efter den andra dyker upp och talar om att de avstår från pengarna. Med lidande miner.

SEB-bankens vd som avstår från sin bonus på (var det ca 7 mille?) men höjer samtidigt sin lön med 2 mille. Hur dum får man vara?! En bonus är ju en extra ersättning när man gjort något bra. Det kan man väl inte säga att cheferna gjort, när börsen rasar som Niagarafallet. Det hjälper inte att skylla på USA. De är alla delaktiga och stoppat fingrarna i syltburken. Och allt gick snett! Lönen ska väl inte påverkas, det är ju en ersättning för att man är anställd. Men girigheten har tydligen inga gränser.

Och så alla dessa lyxresor! Häromdagen uppdagades det att en lyxresa beställts för svindlande summor för att smörja kunder. Ingen ska inbilla mig att det är första gången. Det här har pågått hela tiden - hos så gott som alla bolag. Undra på att det "svarta hålet" är enormt, där alla våra pengar försvinner spårlöst. Jag har alltid undrat hur våra föräldrar som byggde upp välfärden under 40-, 50-talen kunde åstadkomma detta samtidigt som det då oftast bara var en person i hushållet som jobbade. Nu tror jag mig veta. Då rådde ett moraliskt tänkande.

Vi behöver en ny typ av ledare där etik och moral sätts i högsätet. Vi ska kanske vara glada att denna enorma finanskris ger oss tillfälle att fullt ut upptäcka vilken total avsaknad av rättrådighet som råder i de högre leden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo syrran!
Kan konstateras att högutbildade och därmed högavlönade står ovanför vanliga människor. Se på den där kirurgen som åkte fast för rattfylla. Mkt lite åtgärder från arbetsgivare, ingen kollega som törs anmäla. Nu måste man kolla så att man inte ska opereras av en skåning iaf....

Brittis sa...

Ja, dom har alldeles tappat kontakten med omvärlden. Lever i en egen bubbla. Att dom inte fattar hur tilltron till dom krackelerar!
Här får jag väl konstatera att Reinfeldt och Borg har fattat galoppen.

Anonym sa...

Instämmer till fullo i det du skriver!
Det viktigaste i "toppskikten" går ut på att sko sig så mycket som möjligt.
Se´n kan dom dra på Spa och ha det bra!
Fy f-n!