onsdag, mars 31, 2010

Lagligt att smygfilma intima situationer.

Man tar sig för pannan! I FaluKuriren idag läser jag att en 14-årig flicka filmades i smyg av sin styvfar när hon klädde av sig hemma i duschen. Kameran låg i papperskorgen och hon upptäckte den när hon hörde surrandet från kameran.

Styvappan frikändes i hovrätten med hänvisning till att "det inte var meningen att dottern skulle upptäcka kameran och därför kan det inte anses ha varit ett sexuellt ofredande"! Och lagen ger hovrätten rätt!!

Detta innebär, såvitt jag kan se, att det är fullt tillåtet att smygfilma människor i de mest intima situationer så länge de inte blir upptäckta!! De har ju då "inte blivit störda"

Om vi vänder på steken så innebär det också att det är fullt lagligt att sätta upp kameror i butiker, skolor, tunnelbanor, omklädningsrum, simhallar, på gator o torg och faktiskt på alla andra platser så länge man INTE talar om att man gör det och dessutom döljer kamerorna väl! Här finns stora skadestånd åt dom som blivit dömda för att de utan tillstånd satt upp kameror i syfte att förhindra inbrott mm. Integritetsskydd - släng dig i väggen.

I kväll kommer fallet upp i TV8 i programmet "Lex Alonzo" kl 22. Jag visste inte ens om att programmet existerade, men gissa om jag ska slå om till den kanalen.

7 april: Av olika orsaker såg jag inte TV8-programmet förrän vid en uppspelning i går. Tydligen är det så att man måste ha tillstånd att filma när det gäller offentliga platser (gator, torg, skolor mm). Men på privata platser är det fritt fram. Enligt Beatrice Ask är det knepigt att få ihop en täckande lagstiftning. Men varför inte instifta en allmän regel som säger att filmning/fotografering bara får ske om den filmade personen har gett sitt tillstånd? Ska det vara så svårt? Och naturligtvis ska den filmade personen kunna förbjuda filmaren att t ex lägga ut filmen/bilden på internet o dy. Jag själv tycker att det är helt självklart att jag ska fråga personer som jag fotograferar om jag få lägga ut bilden på min blogg, t ex.

1 kommentar:

Sara sa...

Det låter helt sjukt - man blir ju mörkrädd!!!!