måndag, mars 31, 2008

Måndagsmålning på ABF

Vardag igen. Och dags för Måndagsmålarna på ABF. Kul som vanligt. Jag hade ingen aning om vad jag skulle måla så jag började med att täcka hela duken (en liten, en) med blå färg. Sedan lade jag med kniv på den ena färgen efter den andra. Helt planlöst. Syrran kallar det att jag "slaskar". Men hon är nog bara avundsjuk *ler*. Jag lade på ganska tjockt med färg så nu får det torka till nästa måndag. Då ska jag slaska på lite mer. Tant U var mäkta imponerad, såg det ut som.
Jag kommer ev att kalla tavlan "Motivet sitter i betraktarens öga".

söndag, mars 30, 2008

En sedelärande historia

Läser i en alldeles färsk inlaga i AB att en 11-årig flicka i USA dog av diabetes. Föräldrarna nekade att lämna in flickan för vård och bad i stället att Gud skulle göra henne frisk.

Jag kommer osökt att tänka på följande sedelärande historia:

En stor översvämning rådde i bygden. En man hade klättrat upp på taket och där bad han Gud om hjälp ur sin svåra situation.
Efter en stund kom det en båt förbi och de som satt i båten erbjöd plats i båten.
"Behövs inte, jag har bett Gud sända hjälp", ropade mannen tillbaka.
En stund senare kom en helikopter dånande över taket och erbjöd hjälp.
"Behövs inte. Gud kommer och hjälper mig", ropade mannen tillbaka.
Vattnet steg, och till sist drunknade mannen och kom då upp till Gud. Mannen sade anklagande till Gud: "Varför hjälpte du mig inte? Jag bad ju så innerligt!".
Gud sade: "Men jag skickade ju hjälp. Först en båt och sedan en helikopter. Men inget dög ju åt dig".

Sens moral: Vår sjukvård och räddningstjänst, för att inte tala om alla andra goda inrättningar är Guds praktiska hjälp till oss. De mindre bra händelserna är till för att vi ska utveckla bättre förstånd.

lördag, mars 29, 2008

En tur till Borlänge.


Dottern våran, Kicki, fyller år så C och jag åkte till Borlänge för att fira henne. Eftersom hon har brutit ett finger på högerhanden och är gipsad en bra bit upp på underarmen, så tyckte vi att bästa presenten var att vi stod för maten. Det blev ungsbakad lax med potatis och hollandaisesås + grönsaker. Det blev jättegott. Tårta blev det också som Alex gjorde i ordning och garnerade.
Vi passade på att fixa några ärenden. Ett besök på Jysk resulterade i prydnadskuddar som skulle kläs med överdrag som vi köpt i Thailand. Dessutom besökte jag Gallerix på Kupolen och fick två tavlor inramade som jag målat på Måndagsmålarna på ABF. Resultatet blev riktigt bra, tycker jag. Jag har lagt in målningarna ovan. Hade tänkt ha dem med på vernissagen 27 april. Jag funderar på att låta dom gå till försäljning. Tror ni någon vill ha dom?

Just nu pågår kampanjen för energisparande och över hela jorden släcker man ner lamporna mellan kl 20 och 21. Allt är släckt hos oss utom datorn och TV:n. Jag ser, att väldigt många i grannskapet har gjort detsamma. Bra gjort! Det syns, att folk är engagerade.

fredag, mars 28, 2008

Let´s Dance final

Kollade in finalen på Let´s Dance tillsammans med några grannar o vänner. Dom var SÅÅÅ bra. Tony o Tina, menar jag. Helt OK att juryn hade satt samma poäng på paren och tittarna fick avgöra. Skulle vara kul att få reda på hur tittarsiffrorna blev.

Återkommer kanske senare med ytterligare referat från kvällen. Nu är det lite sent, så det får anstå. I så fall blir det lite bilder också. Men jag kan meddela att kvällen blev mycket lyckad.

Fallet Louise i Vetlanda.

Hörde och läste idag om flickan från Vetlanda som bodde med sin missbrukande pappa i husvagn under miserabla omständigheter och i flera år våldtogs av honom.

Hennes föräldrar (eller om det bara gäller pappan) skall även i fortsättningen vara hennes vårdnadshavare! Advokaten säger, att det i praktiken inte betyder något. Men jag undrar det, jag. Är det inte så att vårdnadshavaren bestämmer över vissa saker, som t ex barnets skolgång även om barnet är placerat? Och hur känner flickan själv? Det måste kännas förfärligt för henne att föräldrarna fortfarande anses lämpliga som vårdnadshavare.

torsdag, mars 27, 2008

Hps2 Thrive. Flera prover, förhöjda värden.

Återbesök igen för nya prover i den medicinska studien, som jag deltar i. Det gäller en medicin som ska öka det "goda kolesterolet", HDL och sänka det "onda", LDL.

Enligt svensk standard (referensvärden) så har jag ca >100 ggr för höga värden på S-ALAT (levervärden) och S-CK (kreatinkinas, kan vara indikation på muskelskador). Enligt läkaren mäts proverna i en annan enhet än den svenska. Men vilken/vilka? Jag har letat på nätet men inte hittat något. Någon som vet?

Jag lyckades i alla fall få läkaren att samtidigt ta en omgång nya prover som ska skickas till lab för analys enligt svensk standard. Då kan man jämföra dom värdena med studiens värden.

Läkaren säger att värken i armen beror på en inflammation och han vill ge kortisonsprutor. Jag vill avvakta provsvaren från lab innan jag går med på kortison. Jag kan inte frigöra mig från oron att muskelsmärtan, som uppstod i höstas när jag påbörjade studien, har samband med medicinerna. Vi får se.

onsdag, mars 26, 2008

Otur igen

Jaha, nästa samtal från "familjen" var även det mindre uppmuntrande. Roger m familj är ordentligt magsjuka. Bara Pernilla har än så länge klarat sig. De började bli sjuka så fort de kom hem från påskresan till Dalarna. Vinterkräksjuka?

Får se om vi andra har blivit smittade (peppar,peppar).

Det var kanske tur att jag glömde be dom köpa med Gustavskorv (hästkorv från Dalarna) till Strykarkatten. Smittorisken är inte att förakta.

tisdag, mars 25, 2008

När oturen är framme.

Just som jag satt mig ner i bästa stressles-fåtöljen med en bra deckare ringer dottern Kicki. Jag hör genast på rösten att något hänt. Och mycket riktigt. Hon har brutit inre ringfingerleden. På två ställen och dessutom på högerhanden! Det blev färd till akuten, röntgen och nu är hon gipsad upp på halva underarmen. Sjukskrivning i tre veckor.

Hon kan inte laga mat, knäppa byxorna, ta något ur fickorna, mm. Och naturligtvis inte heller köra bil. Hon kan inte vrida om startnyckeln. Och hon är ensam med två barn! Men nu blir det bra träning för Sanna att laga mat. Och Alex är ju en hejare på att städa. Så det ska nog ändå gå ganska bra. Men besvärligt blir det under några veckor.

C och jag ska dit på lördag eftersom Kicki fyller år. Den bästa presenten hon kan få är väl att vi lagar en god gryta och tar med oss.

måndag, mars 24, 2008

En lugn påskhelg

Det har varit en lugn påskhelg för oss. Och behaglig. Besöket hos barn o barnbarn ute i stugan var höjdpunkten. Men vi ville lämna dem ensamma att umgås med varandra och det var nog ett bra beslut för vi hörde senare att Fia o Kicki satt uppe i stort sett hela natten och pratade. Roger tröttnade och kröp till sängs tidigt. Barnbarnen kröp till sängs vid olika tidpunkter, Sanna o Pernilla, "14-isarna" kroknade tydligen relativt tidigt men Robin och Alexander, 17- och 10 åringarna, beslöt sig för att göra eld i slogboden nere vid sjön och sitta där i kylan och diskutera livets väsentligheter. Det skulle allt ha varit en upplevelse att vara en liten fluga och sitta där och höra vad de pratade om.

Vi själva har haft det lugnt här hemma i lägenheten. I går kom syster Inger och svåger Rolf. De hade varit på rundtur med bilen och ville avrunda med kaffe, grannen Ulla dök också upp. Det blev en livlig diskussion kring köksbordet om hur vi ska lösa taxiproblemet i Rättvik. Det blir nog fler diskussioner.

I dag blev det en skön promenad i solen.

lördag, mars 22, 2008

Alla påskägg hittades i år också.

Kom nyss hem från stugan där Roger m familj härjar tillsammans med Kicki och hennes barn. En stunds trevlig samvaro runt kaffebordet var precis lagom för oss. Kallt men vackert väder.

Precis som alla andra år kom påskharen och lämnade efter sig påskägg till alla barnen på olika ställen på tomten. Den här gången fick ingen börja vittja "sitt" ägg förrän alla ägg var funna. Alex hittade tre av äggen. En låg på en tunna, en i släpkärran och en i en brädstapel. Det sista ägget hade haren kläckt i parabolen.

Tänk att det är lika roligt varje år att försöka hitta äggen! T o m han, som snart fyller 18 väntar ivrigt på påskharen. Jag tror inte, att det skulle accepteras att äggen delades ut vid kaffebordet. Och än har ingen ifrågasatt att en hare värper ägg.

Såg ni fullmånen i natt?

Vilken stjärnhimmel! Jag hoppas Roger med familj såg och beundrade månen och alla stjärnarna som hängde alldeles över taket på sommarstugan. Ute vid stugan är stjärnhimlen en överväldigande upplevelse. Inga gatlampor mm som stör och förminskar ljusupplevelsen. Då känner man vilket litet dammkorn i universum man är.

fredag, mars 21, 2008

Tacka vet jag påskkärringar.

Tänk vilka påskkärringar det finns i grannskapet!!

Alldeles nyss ringde det på dörren och in kommer en påskkärring, M, med en påse nybakta bullar. Fortfarande varma. De´ ni! Och det var extra trevligt, för vi sitter just och väntar på att Roger m familj ska hälsa på. Och de är fikasugna, det vet jag.

Bensinstationer hör också till infrastrukturen

Min käre make C har hört/läst att massor av bensinstationer kommer att läggas ner, främst på landsbygden. Någon sade, att i st f att varje bensinstation räknar på just sin lönsamhet, finner att den är minimal och beslutar lägga ner, så borde bensinbolagen gå samman/uppköp så att det finns i alla fall en mack i varje (eller nästan varje) by. Eller är det meningen att vi som bor på landsbygden ska behöva köra flera mil för att tanka? Hur rimmar det med miljömålet?

Jag anser att tillgång till bensinstationer inom rimligt avstånd hör till infrastrukturen och att det yttersta ansvaret för att det fungerar faller på staten. På samma sätt som telenätet, vägnätet, järnvägen, flyget, skolan, sjukvården ytterst bör styras av staten. Därmed inte sagt att de ska drivas av staten. Det kan privata/kooperativa intressen göra. Men då får det inte gå som med telenätet (se förra inlägget). Där måste staten gå in och ålägga de privata intressena (telebolagen) att se till att de fixar det till konsumenternas bästa.

torsdag, mars 20, 2008

Dåliga telefonförbindelser

Vi har haft ett par fina dagar i stugan. Riktiga solskensdagar. Hoppas det blir fler besök där den här våren och sommaren än det blev förra året. Det är konstigt hur beroende av fungerande vattentäkt man är. Nu ska det finnas hur mycket vatten som helst men man får hoppas det blir gott också när vi spolat igenom systemet ordentligt. Just nu upplever jag att det har bismak. Jag är bortskämd med tillgång till Sveriges finaste vatten från isälven som rinner i underjorden från Älvdalen, ner runt Siljan och vidare ner mot Stockholm.

Hörde nyss på TV om eländet med de dåliga telefonförbindelserna i Norrland och Småland. Det är för eländigt. Skrivbordsbyråkraterna i Stockholm har skapat lagar som gör att ingen tycks ha ansvaret för att det finns ett fungerande telenät! Man tar sig för pannan!

Jag har full förståelse för att nätoperatörerna vill komma bort från trådar och stolpar och dyrbart underhåll. Men att de inte kan få upp master mm i rasande fart och få ett mobilt nät att fungera, förstår jag inte. Men jag anar att de ligger i vassen och lurar på att "någon annan" tar ansvar för de dyraste sträckningarna. Staten har ansvaret för att infrastrukturen fungerar (antar jag) och då är det deras ansvar att se till att lagarna är så utformade att aktörerna inte kan ligga och vänta ut varandra. Mobiltelefonin fungerade alldeles utmärkt i Thailand, inga avbrott och det var oerhört billigt att ringa. Även de allra fattigaste hade råd att ha mobil och ringa långa samtal. Då borde det väl gå här också.

onsdag, mars 19, 2008

Vid brasan i stugan.

Nu är vi ute i stugan och eldar så spisen glöder för att det ska vara varmt o gott tills Roger m familj kommer upp i morgon kväll.

Vi har laddat kylskåpet med mjölk, ost och bröd. En hel del torrvaror finns. Och naturligtvis kaffe. De ska i alla fall inte svälta om inte deras fantasi alldeles gått i stå. Jag har satt in påskris med fjädrar, gjort en liten skål med mossa, lingonris och en massa annat smått o gott. Hoppas de kommer att gilla arrangemanget. Ska försöka komma ihåg att ta en bild. Blir den bra, så kanske jag kompletterar inlägget med bilden. Och så har påsktuppen redan varit här på besök, minsann.

Vi blir kvar till i morgon em för att njuta av det vackra vädret och elda i spisen. Visserligen har vi elvärme men det är ett faktum att uppvärmning med spis ger en mycket hemtrevligare värme. Och så är det ju så skönt härute.

tisdag, mars 18, 2008

Vad har jag gjort, egentligen?

Hoppsan. Nu har det gått flera dagar utan att jag märkt det. Jag menar, utan att jag skrivit något. Hur har det skett? Dagarna har bara gått. När jag försöker komma ihåg vad jag gjort så hittar jag bara små fragment. Är det slöseri med tid eller är det att "bara vara"? Bra eller dåligt? Värt att meditera över, faktiskt.

Men jag har i alla fall målat färdigt en tavla, som jag är ganska nöjd med. Den ska få bli med på vernissage i slutet av april. I söndags tvättade jag de sista av alla lakan som vi har, hemma och i sommarstugan. Det var många, kan jag tala om. Nu ska jag inrikta mig på att ha bara ett extra ombyte i skåpen. Resten ska jag ge bort eller spara tills barnbarnen ska sätta egna bon och behöver något i skåpen. Gamla lakan har en helt annan kvalitet än dagens, inte sant?

I går kväll brottades jag med ett Excel-diagram som jag gnällde över i ett tidigare inlägg. Ni kan tro att det tog tid innan jag lyckades komma på hur jag skulle göra! Men nu är det klart.

Och så har jag nästan läst ut en bok som jag redan läst vid ett annat tillfälle. Och jag som aldrig brukar läsa en bok två gånger! Men den här är värd det. "Gåtornas palats" av Dan Brown. Sedan ska jag ge bort den.

lördag, mars 15, 2008

Smart drag på DalaDemokraten

DD har flyttat sifferkorsordet till sportbilagan. Smart av dom. Nu tvingas man ju öppna även den och det blir ett himla förhandlande med äkta maken om vilken del man ska ha. Så nu kan jag inte undgå att se att det faktiskt existerar något som heter sport. Bra bilder, i alla fall. Och så finns det en nöjesvärld också. Nå´n som heter Perelli, eller liknande, är visst populär. Men Carola, stackarn, har fått ordentligt på tafsen (får man skriva så?).

Jag gillar skarpt Greiders "Rader från Hagen". Dom där stilla, eftertänksamma tankarna blandat med fräna attacker på etablissemanget. Det är ju så vi bör leva. Jag menar, ibland bör vi ägna oss åt navelskåderi eller lyfta blicken mot den vackra värld vi faktiskt lever i. Och ibland bör vi reagera på de tokerier, som kläcks i maktens korridorer. Fortsätt så, Greider! Och jag gillar Sofie Wiklunds orädda inlägg också.

Nu stönar mina yngre syskon när de läser det här "... det är värst vad du är äckligt positiv nu då när det snöar ute och himlen är så grå". Jag svarar: "Japp, det beror på att vi hade en alldeles fantastisk fest igår med några grannar och vänner och jämförde våra erfarenheter från Thailand. Vi hade jättekul" Men vilken disk det blev att ta hand om i morse!

fredag, mars 14, 2008

Ont i armen

Sådärja, nu har jag avverkat ett effektivt läkarbesök. Samtal, röntgen, utlåtande och avhämtning av mediciner på apoteket. Allt inom 2 timmar.


Jag har haft förfärligt ont i ena armen på sista tiden (se inlägg från i går, sista stycket). Tyckte det var dags att göra något åt det, när jag tvingades tvätta och föna håret med en arm.


Under min vilda tonårstid på 50-talet fick jag en häst över mig med bl a armbrott och skallskador som följd. Jag minns inte så mycket av den perioden men hade fått för mig att armen lappades ihop med hjälp av spikar. Men jag har inte varit säker - det kunde ju vara ett utslag av tonårsfantasi. Det låter ju häftigare så, än att armbrottet läkt på vanligt sätt. Röntgen visade dock att två rejäla spikar är inkörda i överarmsbenet som är lite krokigt och knöligt. Men läkaren bedömde att värken kom från en inflammation i axelleden. Så nu är det till att äta inflammationshämmande och smärtstillande och sedan besök hos en sjukgymnast på Koppjärk för att få upp rörligheten.


Det låter ju logiskt att det kan vara enligt ovan. Jag har alltid tidigare varit mycket i farten och inte varit rädd för att ta i. Men för 7 år sedan fick jag hjärtsvikt och fick tillsägelse att vara försiktig och inte arbeta med armarna eller lyfta ovanför hjärttrakten. Så jag blev plötsligt mycket stillsam. Och då stelnar axelparti och armar till.


Med tiden tycker jag att jag blivit mycket bättre, orkar mer och har tänkt lyssna med hjärtkliniken i Falun om jag inte kan minska på medicinmängden. Och arbeta lite mer med armarna. Det ska jag göra vid nästa återbesök där.

Sälja kommunalhuset i Rättvik?




Ja, varför inte? Om byggnaden inte är ändamålsenlig som kommunalhus och tjänstmännen ändå måste vara spridda på olika platser i Rättvik så kanske byggnaden passar bättre för annan verksamhet.

Vilken vacker saluhall det skulle bli för närproducerade livsmedel! Och gräsmattan framför skulle passa alldeles utmärkt för torghandel. (Restauranger har vi tillräckligt av).

Ända sedan jag flyttade tillbaka till min gamla barndomsbygd har jag talat varmt för en saluhall för garanterat närproducerat. "Mat runt Siljan" med Siljan Chark som huvudintressent vore väl en fantastisk satsning! Samarbete mellan olika producenter skulle säkert göra en sådan satsning ekonomiskt hållbar.

När vi nu har klimathotet hängande över oss är det rätt tajming för ett sådant steg. Och vilken reklam för bygden!

torsdag, mars 13, 2008

Bo Landin på Grönland med Erik den Röde.

I kväll har vi tittat på TV4. Naturfilmaren Bo Landin har gjort 3 avsnitt om klimatförändringarna på nordliga områden. I dag var det dags för Grönland.

Det var spännande att se. För många år sedan var vi på Grönland då C jobbade där några år. Vi bodde i ett upprustat fårhus alldeles i närheten av vikingen Erik den Rödes boplats. C jobbade på flygbasen, Narssassuak, som låg på andra sidan fjorden. Det var en spännande tid med många fina upplevelser där och det var så trevligt att nu se Bo Landins film om bl a just de områdena.

Vi kommer garanterat att se de andra två avsnitten också.

Medicinstudien Hps2 Thrive - fortsättning

I dag har det varit en dag i väntans tider. Väntat på besked från läkaren om blodvärden som ev var alldeles uppåt väggarna. Jag har tidigare skrivit om att jag ingår i en medicinsk studie, Hps2 Thrive där avsikten är att undersöka huruvida man kan öka HDL (det goda kolesterolet) för människor med hjärtbesvär och undersöka eventuella biverkningar av medlet.

Jag har fått reda på att 4 uppmätta ALAT-värden låg på mellan 31 - 43 och CK på drygt 24 sedan jag påbörjade studien. Jag blev verkligen orolig. Ringde läkaren, Hans Larnefeldt, som befann sig på semester och lovade ringa tillbaka idag. Jag var ganska orolig men blev lugnad. Studien drivs i utländsk regi och värdena mäts i annan enhet än man gör i Sverige. Mina värden var alltså helt normala. Skönt. Jag var redo att avbryta studien, faktiskt.

Men jag har fortfarande rejält ont i armen, som opererades för många år sedan. Det har accellererat ordentligt de sista två veckorna. I morgon får jag komma till läkare som förhoppningsvis kan fixa röntgen snabbt. Det skulle inte förvåna mig om skruvar eller vad som nu finns i armen, har ändrat läge eller så. Jag antar att skelettet förändras med åldern - och kanske spikarna också.

onsdag, mars 12, 2008

Kalas hela dagen

Skulle lämna in symaskinen på service och passade på att besöka mitt gamla jobb i dag och handla i butiken. Det har börjat gapa tomt på hyllan för rengöringsprodukter här hemma.

Alltid lika roligt att hälsa på gamla arbetskamrater och känna glädjen av att få träffa dom. Lika roligt var det att sedan fika hemma hos en kollega, som liksom jag gått i pension, och "skvallra" om gamla tider och jämföra hur livet nu blivit för oss.

Dagen blev inte sämre av att C och jag sedan blev bjudna hem till nallebror, som fyller år i dag.

tisdag, mars 11, 2008

Hur gör man diagram i Excel? Glömt allt.

Tro´t om ni vill, men jag har glömt hur man gör stapeldiagram i Excel utifrån värden som framräknats med formler i Excel!!!! Och det är bara 2 år sedan jag gick i pension!

Visserligen höll jag inte på så mycket på jobbet med sådana saker men nog borde jag väl klara ut det? Lite gamla utbildningshäften från kurser på jobbet har jag med enkla exempel men nu är ju dessutom programmen mer komplexa så det här kommer att bli en hästkur! Det blir till att sätta sig ner och prova, prova, prova. Så nu vet ni vad jag roar mig med i morgon.

måndag, mars 10, 2008

Svårt få tid på VC.

Jag har i många år haft känning av sviterna efter en operation i en arm. Men på sista tiden har det börjat värka ordentligt och jag kan nu över huvudtaget inte utföra vissa rörelser.

Jag beslöt mig för att för första gången beställa tid hos den läkare som jag blev "tilldelad" när vi flyttade hit för 2 år sedan (jag går hos en annan läkare pga att jag ingår i en medicinsk studie, men det är en annan sak). I morse kl 7.30 ringde jag VC för att beställa tid. Blev uppringd kl 8.20. Helt OK. Tyvärr fanns det ingen tid till "min" läkare och det går inte att beställa tid för annat än just den här veckan. Så är rutinerna. Men vad händer när jag ringer nästa måndag kl 7.30? Tänk om det inte finns tid då heller? Och veckan därpå? Rysk Roulette?

Hur kan samtliga tider vara upptagna trots att jag ringde så tidigt på en måndagmorgon? Att många tider är upptagna av redan bokade återbesök, kan jag förstå. Men alla tider? Finns det möjligen någon gräddfil och hur kommer man i så fall åt den?

Nu fick jag tid till en annan läkare till på fredag, så det ordnade sig i alla fall. Men är det optimal organisation?

söndag, mars 09, 2008

ICA slutar sälja Milkoprodukter

Idag har varit en så´n där dag som inte precis får en att längta efter promenader. Men eftersom vi började mangla mjölk så pallrade jag mig iväg till affären.

Det är inte så långt att gå men nog träffade jag på grannar i alla fall och kunde, som C säger, slå en prat. Tänk jag tror, att aldrig så små pratstunder är viktigt smörjmedel i det mänskliga samspelet. Jag är glad för de här små stunderna.

Närmaste butik är ICA. Men nu har de ju tagit beslutet att sluta sälja Milkoprodukter och gå över till Arlaprodukter. Så nu har C och jag tagit beslutet att sluta handla där. Vi vill stödja de affärer som i mesta möjliga mån tillhandahåller närproducerat och det är absolut inte Arlaprodukterna. Men det är lika bra, för "vår" ICA-butik lägger köttvarorna i stora berg i kyldiskarna och jag är helt övertygad om att temperaturen överst i bergen av köttbullar och falukorv har en temperatur som absolut inte är bra. Så nu blir det Hemköp eller COOP i fortsättningen.

Lite längre att gå men det är ju bra med långa promenader, sägs det.

lördag, mars 08, 2008

Sjövillan i Rättvik vill ha öltält

Läste igår att Sjövillan i Rättvik ansökt om att få ha öltält under två månader i sommar. En falang sade ja till ansökan, en annan nej.

Jag tog mig en promenad längs stranden och försökte sätta mig in i hur det skulle bli. Jag ansluter mig till NEJ-falangen. Ett öltält skulle skymma den vackra utsikten och störa den vackra promenadvägen längs stranden. Dessutom koncentreras mycket folk just runt järnvägsstationen och campinggästerna skulle förmodligen finna det störande.

Om det anses nödvändigt med ett öltält under sommarmånaderna (och det kan ju vara trevligt) så förlägg det till området bredvid Patan. Ett vackert öltält på Patans plats skulle se inbjudande ut för turister och en vacker gångstig/-bro leder dit från den stora parkeringsplatsen bredvid den vackra Enåbron. Dessutom skulle den delen av centrum få en välbehövlig uppmärksamhet.

Jag förordar starkt att caféverksamheten snarast återupprättas vid minigolfbanan. Jag kan inte för mitt liv förstå varför den togs bort. Den fyllde verkligen en funktion där som en trevlig samlingspunkt runt en trevlig friluftsverksamhet (jag tänker även på den närbelägna lekparken) . Campinggästerna skulle få en bättre och naturligare tillgång till hela stranden. Öltältet skulle dessutom kunna handhas av den som har hand om kaféet vid minigolfbanan, t ex Gatu.

Patan ska ju förresten bort nu, läste jag i DD. I o f s tyckte jag att den var ett färgglatt och intressant inslag i infarten till Rättvik men jag kan förstå att träet har dukat under för tidens tand. Ersätt Patan med något mer beständigt och tungt, t ex vackra stenar, som inte så lätt raseras av rastlösa personer. Vi har ju gott om sån´t material i vår silurring.

fredag, mars 07, 2008

Inga kommentarer

Hmmm, upptäcker att det inte går att göra kommentarer i det förra inlägget. Synd, för det skulle vara trevligt att få läsa vad ni tycker om sådana här tillbakablickar. Gör kommentarerna här om inte kommentarsfunktionen dyker upp i det förra inlägget.

Försöker frenetiskt byta färg till lite mer påskgult i den här mallen men det är omöjligt. Ska nog byta mall men det får bli senare. C har just vaknat och vill nog ha sällskap vid frukosten (fast det var 2 timmar sedan jag åt frukost. Men den var ju lite snål, faktiskt).

Hemma igen

Vi har haft ett par sköna dagar i stugan. Vackert väder hade vi hela tiden. Jag har t o m setat någon timme i vår solhörna en solstol och bättrat på solbrännan från Thailandresan.

Jag har gjort några riktiga ryck i stugan. Tagit ner alla julbelysningar, städat kylskåpet (tendenser till mögel) och sorterat i linneskåpet. Vi har alltför många uppsättningar lakan eftersom vi är en stor familj när alla är samlade, 9 stycken. Nu mera har vi blivit lite bekväma så C och jag rymmer fältet när båda barnen med barnbarn är på besök. Då räcker det gott med ett besök i stugan för fika eller middag. Sedan drar vi oss lättade tillbaka och är glada att vi slipper plocka våta handdukar, sättas skorna tillrätta i den minimala hallen, trampa på brödsmulor, diska 100-tals glas, prata samtidigt som TV:n står på förfullt och datorn blippar av allehanda spel. Och ärligt talat - så tror jag att barnen/barnbarnen tycker detsamma. Vi gamla stofiler är alldeles för mossiga för att kunna njuta av ovanstående.

På tal om ovanstående. Jag kommer aldrig att glömma en jul när barnbarnen var riktigt små. Kicki (dottern) och Fia (svärdottern) stod och diskade i köket med barnen lekande runt fötterna. Massor av spännande saker hade dragits fram ur diverse kökslådor och låg strödda runt på köksgolvet. Där stod Kicki o Fia och pratade glatt om kläder och nöjen och var inte ett dugg störda av barnen som byggde torn av plastburkarna, använde durkslaget som störtkruka, fäktades med kaveln och soppsleven och lade ut pepparkaksformar som väghinder. Och hojtade! När barnen var i vägen vid diskbänken makade de bara bort dom och röjde väg med foten och fortsatte glatt att prata. Då insåg jag att det var dags för tronskifte. Men jag måste erkänna att det har tagit onödigt lång tid från tanke till handling.

Jaha, det var lite nostalgi så här på morgonkröken. En kopp kaffe skulle nog smaka nu. Och morgontidningen.

PS. Förstår inte varför kommentarsfunktionen inte funkar. DS

onsdag, mars 05, 2008

Till stugan

Det skulle bli vackert väder några dagar så vi beslöt oss för att tillbringa ett par dagar i stugan. Samtidigt skulle vi byta en ventil, som läcker på vattenpumpen.

Så C fick anledning att åka till sitt andra hem, Clas Ohlson för att införskaffa ventilen. Som sedan (naturligtvis) var fel. En "hane" skulle bytas mot en "hona". Eller om det var tvärtom. Så det blev ännu en resa till CO. Nu fanns det sökta inte på CO så han fick köpa någon slags överkoppling. Som jag fattar det, så har han nu både en "hona" och en "hane", minst, i pumpskåpet!

Men nu funkar vattnet i alla fall. Men så det ser ut! Smutsbrunt. Vi borrade ju efter vatten i somras, 21 m, och vi har fått reda på att vi måste räkna med att spola bort en hel del innan det luktar, smakar och ser ut som bra vatten. Så idag ska vi koppla en ledning på vattenkranen och spola ut vattnet förbi gräsmattan och ner mot sjön. Vi vill inte belasta infiltrationsdiket med den vattenmängden.

Jag har städat, gjort rent kylskåpet och i dag ska ljusdioderna från julen tas ner. Det ska vara rent o fint innan R med familj tar stugan i besittning i påsk. Det ska bli roligt att de kommer upp.
En härlig dag står för dörren.

måndag, mars 03, 2008

Målarkurs på ABF i Rättvik

Träff nr 2 på ABF. Vi är ett glatt gäng på ca 12 -14 personer som träffas varje måndag på ABF:s lokaler och målar. Vi kallar oss måndagsmålarna. Det är främst olja men även akryl- och akvarellmålning förekommer. Vi har ingen lärare utan kladdar glatt på och lär ibland av varann.

Som jag tidigare berättat, arbetar jag på ett motiv från Elsborg i Faluns gamla bostadsområde. Mest Faluröda hus. Jag lovade efter första träffen förra måndagen att ta ett foto av det jag gjort men naturligtvis glömde jag kameran den här gången. Jag ska verkligen försöka komma ihåg det till nästa träff.

söndag, mars 02, 2008

Kör Vasaloppet i dag

kl 8.41 Nu har jag startat och faktiskt redan passerat målsnöret i Smågan. Fick dock inget spurtpris. Inte så konstigt - det är jobbigt att spurta med den ulliga morgonrocken som snor sig kring benen.
Jag är lite besviken över starten. Hade hoppats få se den oförglömliga synen när de startande börjar kasta klädsäckarna i bingarna. Ska lägga in en önskan till SVT att de visar det ögonblicket i repris någon gång.
Nu ska jag få i mig lite vätska för att orka resten av de 9 milen.

Kl 9.17 Mångsbodarna. Spurtpriset till en norrman. Själv har jag bytt till svalare klädsel, mysbyxor och en sval bomullstop. Vätskeintaget består av kinesiskt té samt kex med fårmögelost från Söderås gårdsmejeri och kex med norsk mesost för att hylla norrmännen i årets Vasalopp.

kl 9.46 Nu har vi passerat Risberg. Det kinesiska gröna teét räckte ända hit. Men muggen var i och för sig stor. En norrman var först över det röda strecket den här gången också. Jag har mailat till SVT:s sportredaktion och bett dem visa sekvensen där klädsäckarna kastas strax före starten. Får se om det ger effekt.

Kl 10.35 Det var ett tag sedan jag passerade Evertsberg. Men eftersom jag fortfarande ligger i ryggen bakom de tre norrmännen som jagar svensken Ahrlin så har inget nytt uppstått. Annat än att C har somnat i fåtöljen med en filt över sig.

Kl 10.50 Vi sliter oss uppför Lundbergsbackarna. Kommer att tänka på vår son Roger, som för några år sedan åkte Vasaloppet. Otränad, för korta, lånade skidor och stavar och felvallat men ändå tog sig i mål. Vansinnigt projekt, kan tyckas, men likväl en kraftprestation.

Kl 11.25 Passerade nyss Hökberg. Dags för min blåbärssoppa före slutspurten. Men jag skär i lite frukt bestående av päron, apelsin och ev en halv banan. Som det verkar, är det bara Jörgen Aukland som är en reell konkurrent att räkna med.

Kl 12.17 Släppte just förbi J. Ahrlin i mål. Efter de norska bröderna Aukland. Tyckte att det var rätt att Ahrlin fick bli 3:a. Så som han slitit med sin stakning. Men sen är det min tur. Och nu vänta kaffe nere hos tant U.

lördag, mars 01, 2008

En dag gjord för umgänge

Dimma, snöblandat regn. Sån´t där som man blir väldigt blöt av. Som gjord för umgänge - länge - över en kopp kaffe och något smarrigt till.

C och jag åkte hem till syrran och hennes man med en kartong semlor. Passar bra en sån´ här dag. Dessutom fyller vår mamma 90 år i dag. Visserligen är hon "död" sedan nästan 20 år men vi var övertygade om att hon fanns med oss i alla fall. Och eftersom hon var ständigt bantande så misstycker hon nog inte att vi åt upp alla semlorna själva.

Sen´var det sport för herrarna och en l-å-n-g pratstund i köket för oss systrar. En bra och givande eftermiddag, alltså.