måndag, juli 09, 2007

Esperanto. Något för EU?

Har ni hört talas om esperanto? Ett språk konstruerat av Ludoviko Zamenhof från Polen 1887.
Esperanto är ett mycket logiskt språk, utan oregelbundna verb osv. Orden bygger i stort på de romanska språken och många ord liknar svenska. Kan man bara sin grammatik så är språket mycket lätt. Beroende på ordets plats i grammatiken får det olika ändelser.

Jag fick en veckas introduktion i språket på Martinus Center i Klint i Danmark förra året och sedan har jag registrerat mig på den svenska esperantohemsidan där man kan delta i den internetutbildning som finns. Faktiskt mycket bra. Man kan ta det i sin egen takt och med hjälp av hörlurar går det mycket bra att få grepp om uttalet.

Till och från har jag använt kursen och nu tänker jag gå in med större allvar för att lära mig. Jag tar 5 glosor per dag. Vad sägs om det? Upprepning under 5 dagar. Det innebär att jag lär in 25 glosorna samtidigt i ett rullande schema. Det borde väl gå?

På Klint frågade jag om det inte var ett "dött" språk eftersom det konstruerades för länge sedan och dessutom inte naturligt talas i något land. Men jag fick veta att språket utvecklas hela tiden. Entusiaster över hela världen skapar hela tiden nya ord. Oftast uppstår de samtidigt på flera ställen i världen (t ex alla nya ord inom datorområdet, forskning mm) En avdelning i Holland (tror jag det var) värderar var ordet förekommer mest och så sammanförs det med en internationell ordlista som hela tiden uppdateras.

Tänk om EU kunde införa esperanto! EU är ju duktigt på att utfärda direktiv *ler* så då kan de väl påbjuda att alla EU-länder ska införa esperanto som andraspråk i skolan. Det kommer att innebära att inom en generation är alla EU-medborgare esperantotalande! England, Frankrike och Tyskland behöver inte slåss om "äran" och prestigen att försöka få just sitt språk som första språk och ingen blir trampad på tårna av just den anledningen. Det är ju inte klokt hur många språk som nu ska översättas! Tänk vad pengar och papper det skulle spara bara inom EU-parlamentet! Och så många missförstånd som kan överbryggas. De som talar esperanto bra säger att språket är mycket nyansrikt och lättanvänt. Det sägs också att esperanto är lätt att läras av österns folk, som annars har svårt att lära sig t ex engelskans grammatik (eller ska vi säga brist på grammatik). Och tyska ska vi ju inte tal om med alla dess der/die/das.

2011-02-18  Så länge sedan  jag skrev det härovan! Vad tiden går! Och naturligtvis blev det pannkaka av min intention att lära mig esperanto. Mycket vatten har flutit under broarna sedan jag skrev inlägget. Men nu börjar jag på ny kula!! Få se om det går bättre den här gången.

Inga kommentarer: