onsdag, juli 25, 2007

Vädret förändras

Jag förfäras över hur stora översvämningarna är i England. Stackars människor! Man ska inte ta enstaka katastrofer som bevis för vår klimatpåverkan men nog har det varit många "katastrofer" nu.

Jag kan inte låta bli att fundera över vad som händer när glaciärer och inlandsisar försvinner. Det är ju inte bara att haven stiger. Värmen gör att en stor del vatten förångas och lagras i lufthavet. Däruppe kyls sedan luften och släpper ifrån sig de stora, lagrade mängderna i form av häftiga skyfall.

Dessutom ändras säkert vindarna av de förändrade förhållandena på jorden varvid regnen faller på ställen där de inte fallit tidigare. Som det ser ut nu faller stora mängder i södra halvan av Sverige medan det är soligare och torrare norrut. Tidigare var det ju tvärtom.

Vi kommer nog att få se mer av "onaturliga" väderfenomen framöver.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Jag tyckte det var skrämmande på skolan när en av lärarna som inte vågade se Al Gores film undervisar i kemi bl a. Han pratade om hur havet nu är mättat med koldioxid - tidigare kunde även havet rena luften, men nu finns ingen buffert kvar..
DET skrämde mig!
Och det är hemskt att se engelsmän och greker/italienare/spanjorer drabbas av naturhändeler som inte är riktigt normala.
Nån som vet hur Danmark och Nederländerna har det?

Brittis sa...

Edgar Cayce (den berömde sovande profeten)menar att norra Europa (Holland?), södra delarna av Sverige kommer att läggas under vatten så småningom. Så det gäller väl Danmark också.