måndag, juli 30, 2007

Vattnet är slut!!!

Vi skulle tillbringa en långhelg i Stockholm och hälsa på släktingar. Och dit bör man ju komma hela och rena.

Vi var i sommarstugan och C stod i duschen och jag packade. Plötsligt hör jag ett vrål från duschen och rusade dit. Där stod han med skum över hela kroppen och alldeles särskilt i ansiktet. "VATTNET ÄR SLUT!!!!".

Och det var det. Vi konstaterade att det inte fanns en droppe vatten varken i varmvattenberedaren eller i kranarna. Kruttorrt! Och det bara morrade i pumpen.

C fick torka av sig allt lödder med en handduk (vädret inbjöd inte till ett dopp i sjön) och klä sig trots det halft intorkade löddret på kroppen. En koll i brunnen visade att det bara fanns lite vatten på botten och dit ner nådde inte sugslangen.

Det var bara att ta vårt pick och pack, åka till lägenheten i Rättvik (3 mil) och duscha oss klara där, äta lunch och därefter åka till Stockholm. Där hade vi en trevlig helg och kunde i stort sett glömma bekymren därhemma.

Men varför blev brunnen tom? Brunnen har vi haft i mer än 30 år och den har aldrig sinat trots flera torra somrar. Visserligen ligger grundvattennivån under det normala den här sommaren, men det har det gjort tidigare somrar också. Kan det vara så illa att det beror på att grannen 25 meter bort borrade efter eget vatten för ca 3 veckor sedan ? (Se inlägg om detta tidigare i blogggen). Kan vår vattenförande åder ha skadats på något sätt så att vattnet tar en annan väg? Det var den grannen som vi nekade servitut på delaktighet i vårt vatten när han skulle sälja! I så fall får man nog säga att det finns fog för det gamla talesättet: "En del straffar Gud direkt". Men vattnet var ju faktiskt klassat som otjänligt eftersom ytvatten läcker in (vi har dock aldrig blivit sjuka) och det hade medfört många olägenheter att komma överens med en ny, helt okänd ägare om hur man skulle förfara framöver.

Vattennivån är ännu lägre nu när vi mätte vid hemkomsten från Stockholm. Så det blir till att ringa yrkesfolk och försöka reda ut hur vi ska förfara. Det är kanske så att vi får borra också?!

Och vi som lovat ut lägenheten här i Rättvik under några av Classic Car-dagarna till vår dotter K samt en av hennes väninnor! Så det blir till att bita i det sura äpplet och ta med vatten från Rättvik till matlagning och dryck. Diska kan vi göra i sjövatten men vi kommer att sakna duschen. Och vilken tur att vi inte rev det gamla dasset när vi installerade toalett! Ocg det kan nog vara ganska nyttigt att återuppleva den gamla goda tiden när vårt sommarställe var ungt.

1 kommentar:

Gunilla sa...

Sicken jäkla otur!
Det låter ju onekligen som om grannen borrat av ådern/tar upp vattnet före er. Undrar om de inte är skadeståndsskyldiga för detta?
Inte de personligen, men fackmännen..
Kolla upp det -Ni kanske kan få billigare borrning? För vattnet lär ni inte få tillbaka..