lördag, november 21, 2009

Heldagskurs på Solsökehem

I dag var det en heldagskurs hos Solveig Langkilde och Sören Grind på deras kursgård Solsökehem i Sunnansjö. Vi var ett 20-tal deltagare och som vanligt var det en glad och vänskaplig stämning. Det var deltagare från hela mellansverige närvarande.

Dagen tema var"Kärleksförmågans förvandling". Verkligen ett delikat ämne. Och kontroversiellt. Den danske filosofen Martinus (1890 - 1981) menade ju att förälskelsestadiet, hur underbart det än är, egentligen är motsatsen till verklig kärlek dvs allkärlek. Förälskelsen rymmer mycket av svartsjuka och ett begär att äga och är ett egentligen ett slags hormonellt galenskap. (Jag har förresten förbjudit mina barnbarn att gifta sig eller skaffa barn innan minst 2 år har förflutit av just den anledningen ;o) ). Detta fenomen diskuterades naturligtvis (ja, inte mina barnbarn, förstås).

Livlig diskussion blev det också kring fenomenet att det är så svårt att få äktenskap att hålla. Martinus menar att det beror på människans utveckling. Vi blir mer och mer individuella och i kvinnan utvecklas den maskulina polen allt mer och i mannen den kvinnliga. Det innebär att det är, så att säga, 4 personligheter som ska passas ihop och samsas i ett äktenskap. Det säger sig självt att det inte är så lätt. Men så småningom allt eftersom människan utvecklas ska vi i stället få allt större förståelse för varandra.

Som vanligt åker man hem därifrån stärkt till kropp och själ och med gott humör.

Inga kommentarer: